czwartek, 21 września 2017

Wołowina duszona w warzywach

Wołowina to moje ulubione mięso,zdecydowanie. W każdej wersji, pieczonej smażonej gotowanej, i suuuurrrrowej.
Potrawa ta naroziła się z uwagi na to,że idąc ogrodem zebrałam:cebulę, marchewkę,buraczka,ziemniaki,cukinię i fasolkę. No a w domu czekało mięso, gulaszowe wołowe, zatem łączymy.
Bardzo lubię takie potrawy, gulasze wołowe z rozmaitymi dodatkami.
Potrawa ta smakuje najlepiej na drugi dzień, wiadomo.
Składniki:

1. 1,5 kg gulaszowe wołowe mięso
2. 3 ziemniaki
3. 3 marchewki
4. 2 małe buraczki
5. 1 cukinia
6.2 garście fasolki szparagowej
7.3 ząbki czosnku
8. sól i piperz do smaku
9. Oliwa(2lyżki) i masło(2 łyżki), do mażenia
10.ok 1/2 szklanki wody,według uznania, zobaczysz ile Tobie warzywa puszczą wody
11.1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
12. ,przyprawy do smaku, rónież według uznania. u mnie: prowansalskie, trochę gorczycy kuminu i chili.

Sposób przygotowania:

1. Wrzystkie warzywa umyć i obrać oraz  pokroić w kostkę, odstawić w misce.
2. Wołowine pokrojoną w kostkę usmażyć na oliwie i maśle. Smażyć około 5-7 min.
3.Dodać szklankę wina, smażyć czekać aż odparuje.Dodać cebulę i czosnek. Smażyć około 30 min, dolewając wodę tyle by cebula i czosnek sie nie paliły a gotowały.
4. Mięso przełożyć do brytfanny lub dużego gara.
5. Dodać do mięsa wszystkie warzywa. Po 7 min posolić popieprzyć.Po kilku minutach warzywa zaczna puszczać wodę. Wszystko wymieszać. Zmniejszyć ogień, zostawić gar na około 1,5 h na małym ogniu. W między czasie mieszać co około 15 min jeśli będzie potrzeba dolewać minimalnie wodę doprawiać ziołami.
6. Serwować z czym się lubi, my najchętniej z kaszami.
Gotowe!
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz