Soczyste, kilka składników i już.
Fantastycznie smakuje w jesienne dni, gorące pachnące grzybami i cebulką.
Baaaardzo lubimy.
Do tego aksamitnego dania jednogarnkowego wykorzystaj grzyby jakie masz, na jakie masz ochotę.
Ja użyłam te co zebrała Mama, zbierać grzybów nie lubię :/
Składniki:
-ok 300 g grzybów
- masło, około 6 łyżek - oliwę, około 4 łyżki - 2 kubki kaszy pęczak - 2 cebule - 1,5 szklnaki wina białego-->użyłam whiskey, 70ml!!! zabrakło wina :D - ok 750 ml bulionu drobiowego. - parmezan, szklanka startego - sól, pieprz do smaku
- tymianek
- 50 ml kremówki
Sposób wykonania:
1.Na
oliwie (2 łyżki) i maśle (2 łyżki) szklimy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy do niej 2 szkl KASZY i podsmażamy. Podsmażoną kaszę z
cebulką zalewamy białym wytrawnym winem (lub whiskey) tak, by przykryło potrawę, i dusimy, mieszając drewnianą łyżką, czekając aż wino
wyparuje.
W tym samym czasie przygotowujemy GRZYBY. Poniżej sposób na grzyby .
W tym samym czasie przygotowujemy GRZYBY. Poniżej sposób na grzyby .
Grzyby:
Grzyby smazymy na patelnio w między czasie, na maśle. 2 łyżki masła wrzucamy na patelnię, dodajemy cebulę całą i smażymy, za chwilę dodajemy grzyby pokrojone jak lubimy. Doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem, dolewamy kremówkę.Smażymy około 15 min.
2. Następnie potrawę polewamy bulionem i
te czynności wykonujemy na przemian do chwili, aż pęczak będzie miękki.
Podduszony, nasączony bulionem i winem pęczak doprawiamy solą pieprzem,tartym parmezanem, mieszamy i dokładany grzyby.
3. GOTOWE ale... wrzucamy 2 łyżki masła mieszamy, zamykamy pokrywą garnek na ok 5 min.
p.s. Ja lubię posypać takie grzybowe dania pietruszką :)
SMACZNEGO!!!
3. GOTOWE ale... wrzucamy 2 łyżki masła mieszamy, zamykamy pokrywą garnek na ok 5 min.
p.s. Ja lubię posypać takie grzybowe dania pietruszką :)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz