czwartek, 21 września 2017

Pęczatto z grzybami leśnymi

Pyszne leśne bardzo grzybowe danie.
Soczyste, kilka składników i już.
Fantastycznie smakuje w jesienne dni, gorące pachnące grzybami i cebulką.
Baaaardzo lubimy.
Do tego aksamitnego dania jednogarnkowego wykorzystaj grzyby jakie masz, na jakie masz ochotę.
Ja użyłam te co zebrała Mama, zbierać grzybów nie lubię :/

Składniki:

-ok 300 g grzybów
- masło, około 6 łyżek - oliwę, około 4 łyżki - 2 kubki kaszy pęczak - 2 cebule - 1,5 szklnaki wina białego-->użyłam whiskey, 70ml!!! zabrakło wina :D - ok 750 ml bulionu drobiowego. - parmezan, szklanka startego - sól, pieprz do smaku
- tymianek 
- 50 ml kremówki
 
Sposób wykonania:


1.Na oliwie (2 łyżki) i maśle (2 łyżki) szklimy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy do niej 2 szkl KASZY i podsmażamy. Podsmażoną kaszę  z cebulką zalewamy białym wytrawnym winem (lub whiskey) tak, by przykryło potrawę, i dusimy, mieszając drewnianą łyżką, czekając aż wino wyparuje. 
W tym samym czasie przygotowujemy GRZYBY. Poniżej sposób na grzyby .


Grzyby:

Grzyby smazymy na patelnio w między czasie, na maśle. 2 łyżki masła wrzucamy na patelnię, dodajemy cebulę całą i smażymy, za chwilę dodajemy grzyby pokrojone jak lubimy. Doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem, dolewamy kremówkę.Smażymy około 15 min.

2. Następnie potrawę polewamy bulionem i te czynności wykonujemy na przemian do chwili, aż pęczak będzie miękki. Podduszony, nasączony bulionem i winem pęczak doprawiamy solą pieprzem,tartym parmezanem, mieszamy i dokładany grzyby.
3. GOTOWE ale... wrzucamy 2 łyżki masła mieszamy, zamykamy pokrywą garnek na ok 5 min.

p.s. Ja lubię posypać takie grzybowe dania pietruszką :)

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz