Zupę pomidorową lubię najbardziej, chyba:) tak sądzę:)
jest moją jednak z najukochańszych zup, raczej tak brzmi wiarygodnie. I śmieszne jest to, że chyba zawsze robię ją inaczej. Głównie mam na myśli dodatki i wykończenie pod kątem smakowym-doprawienie. Raz jest ostra raz łagodna, raz ma w sobie dużo ziół, a raz tylko sól i pieprz, raz jest z pomidorów, a innym razem z pomidorów z puszki , a i jeszcze innym razem z koncentratem plus pomidory z puszki. Czasami mocno bazyliowa, raz z makaronem raz z ryżem, a raz ze słonecznikowymi ziarnami, a i z białym serem czy fetą, ooo tak. Ufff sporo tego. Chyba dlatego lubię pomidorową bo nigdy mnie się nie znudzi. A pomidorówka Mamy z ryżem, nie do pokonania.
Tym razem przedstawiam Wam wersję bez makaronów i ryżów, lecz z moją upieczoną skibką chleba:) A z pyszna feta prawdziwą, i prawdziwie pyszną, znów pyszności z Rumunii:)
Do pomidorówki potrzebny jest rosół, jakaś wersja pomidorów oraz...chęci:)
Przepis na rosół podrzucam z mojego pierwszego bloga, z którego przeniosłam się i jestem tu:)
PRZEPIS NA ROSÓŁ
Zupa pomidorowa z fetą
Składniki:1. Rosół czysty, zostają tylko marchewki
2.2 puszki pomidorów z puszki
3. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
4. 1 ząbek czosnku
5. Cebula, posiekana usmażona na maśle.
6.Lubczyk i bazylii liść ,dodaję odrobinę
7. Czubrica bułgarska, 2 łyżeczki
8. Slł, i papryczka chilli do smaku.
9. 1 łyżeczka sosu balsamicznego.
10. Ser feta
11. Łyżka masła
*12. Pajda chleba:)
Sposób wykonania:
1. Do rosołu dodać pomidory z puszki.
2. Na patelni i na maśle podsmażyć cebulę, pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku, na chwilę dosłownie.
3. Do cebuli i czosnku dodać koncentrat pomidorowy, by się podgrzał.
4. Całość z patelni wlać do zupy, zagotować.Gotować z chilli(jeśli taka wersję lubimy)i ,np. czubricą bułgarską. Gotować jakieś 5 min, na małym ogniu
5. Pod koniec doprawić do smaku.
6. Podawać jak się chce, tu u mnie feta,mniiiaaammmm:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz