poniedziałek, 21 stycznia 2013

Krem z buraków

 Zdrowo kolorowo. Buraki to cenne warzywo. Pełne witamin:" Ale akurat buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu. Składniki te rozpuszczają się w wodzie, więc lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Bardziej wartościowe będą, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije sok z buraków. To wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Buraczane antocyjany (barwniki należące do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się."
I jeszcze ciekawostka dla pań:)
Wiecie , że sokiem z buraka panie robiły sobie kiedyś rumieńce na twarzy, by wyglądać zdrowo???!!!
Ja buraki baaaardzo lubię pod wieloma postaciami, i tu przyszedł pomysł by było buraczano i nie tylko:)
baaardzo polecam!
 Krem z buraków


Składniki:

ok. 2,8 litrów wody

600g pyrów
70g0burakow
6marchewek małych
6pietruch małych
1duży seler
2jablka
1cytryna
Liście laurowe
Ziele angielskie
Pieprz kolor
Sól, pieprz
Lubczyku, dałam świeży( zamrożony:) ) do smaku
Tymianku, do smaku
Koperku, do smaku tak jak z lubczykiem świeży mrożony:)

1 jabłko
sok z cytryny
śmietanka 18% do zup

Sposób wykonania:

1.Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu razem z obranym i startym na tarce jabłkiem. Dodać tymianek i koperek.
3.Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać starte na tarce buraki i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. 4.Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
3/4 zupy zmiksować na krem i wymieszać z niezmiksowaną częścią. Na końcu zupę zabielić śmietanką.
Podawać z czym się lub, z czym się chce,ja wybrałam opcje kluseczek:)
Pyyyysznie smakowało!:)
SMACZNEGO!!!





5 komentarzy:

  1. piękny kolor. Myślę, że ta zupka powinna dołączyć do akcji Gotuj sezonowo, bo świetnie wpisuje się w w ten klimat :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A dziekuje bardzo. Jesli znajdę czas-dorzuce

    OdpowiedzUsuń