I jeszcze ciekawostka dla pań:)
Wiecie , że sokiem z buraka panie robiły sobie kiedyś rumieńce na twarzy, by wyglądać zdrowo???!!!
Ja buraki baaaardzo lubię pod wieloma postaciami, i tu przyszedł pomysł by było buraczano i nie tylko:)
baaardzo polecam!
Krem z buraków
Składniki:
ok. 2,8 litrów wody
600g pyrów
70g0burakow
6marchewek małych
6pietruch małych
1duży seler
2jablka
1cytryna
Liście laurowe
Ziele angielskie
Pieprz kolor
Sól, pieprz
Lubczyku, dałam świeży( zamrożony:) ) do smaku
Tymianku, do smaku
Koperku, do smaku tak jak z lubczykiem świeży mrożony:)
1 jabłko
sok z cytryny
śmietanka 18% do zup
Sposób wykonania:
1.Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu razem z obranym i startym na tarce jabłkiem. Dodać tymianek i koperek.
3.Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać starte na tarce buraki i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. 4.Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
3/4 zupy zmiksować na krem i wymieszać z niezmiksowaną częścią. Na końcu zupę zabielić śmietanką.
Podawać z czym się lub, z czym się chce,ja wybrałam opcje kluseczek:)
Pyyyysznie smakowało!:)
SMACZNEGO!!!
ale cudny kolor ma :))
OdpowiedzUsuńTo prawda:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiękny kolor. Myślę, że ta zupka powinna dołączyć do akcji Gotuj sezonowo, bo świetnie wpisuje się w w ten klimat :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA dziekuje bardzo. Jesli znajdę czas-dorzuce
OdpowiedzUsuńale pychota !
OdpowiedzUsuń