wtorek, 15 stycznia 2013

Clafountis z gruszkami

Przyznaje to było moje pierwsze clafountis w życiu. Zawsze byłam ciekawa wykonania i w ogóle byłam ciekawa. Wyszło smacznie i faktycznie ciekawie. Lecz...czekam na wiśnie czekam na czeresnie aby zrobic taka wersje. Hmhmm bedzie chyba jeszcze pyszniejsza. Na pewno chciałam ostrzec tych,którzy podczas wykonywania zmartwia sie ze przed wlozeniem do piekarnika-wszystko to płyn. Nie martwcie sie,tak ma byc to naprawde sie zapiecze.
Powodzenia!

Clafountis z gruszkami
Składniki:

150 g mąki pszennej
150 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 jajka
2 żółtka
40 g masła
300 ml mleka
4 gruszki

Sposób wykonania:

1.Mąkę mieszamy z cukrem, następnie dodajemy jajka i żółtka i ucieramy.

2.Roztopione masło wlewamy razem z mlekiem i dalej mieszamy.

3.Delikatnie wymieszane ciasto wylewamy do foremki i dekorujemy kawałkami gruszki (umyte, obrane, posiekane), które wcześniej wymieszaliśmy w roztopionym maśle z cukrem (odrobina masła i 2-3 łyżki cukru).
4.Pieczemy ok.40 minut.

Ciasto jest lekko wyrośnięte mimo że nie używaliśmy ani grama proszku do pieczenia.

Najlepiej smakuje na ciepło.
I na jednym ze zdjęć widać ciacho polane sosem kinder bueno,ktore bardzo świetnie się komponiwalo z gruszkami. Zreszta chcecie zrobic sos kinder bueno?
SMACZNEGO!!!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz