wtorek, 22 stycznia 2013

Ciacha,super kruche ciacha

Przedstawiam Wam wspaniałe kruche ciacha. Krrrrruuuuche bardzo. Oj takie jak lubię, pyszniusie.
I chyba nie potrafię napisać nic więcej, iż ślinka cieknie mi gdy o nich sobie przypominam:)
Jeśli jesteście fanami kruchości i...masła i jeszcze cynamonu, to jest coś dla Was:)
Polecam oj bardzo!
Wybornie pasują do herbaty, najlepiej.

Co najważniejsze, mój kochany cynamon...

Za podsunięcie tej pyszności dziękuję-->tart factory:)

Kruche ciastka, shortbread z cynamonem

Składniki:

250g mąki pszennej
100g cukru
plus trochę więcej do posypania na wierzchu
250g masła niesolonego
125g mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej--> taką użyłam i się udało)
1/2 łyżeczki cynamonu
 
Sposób wykonania:

1.Rozgrzać piekarnik do 170 stopni celcjusza.Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
2.W misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę.Dodać cynamon i wymieszać.
3.Przesiać mąki i stopniowo dodawać do maślanej masy ciągle miksując.Gdy masa się połączy, rękoma uformować dysk i włożyć do lodówki na około 30 minut.
4.Po 30 minutach  podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 5-6 mm.Wycinać dowolne kształty i układać na blachach.Piec około 15-20 minut.Muszą być złote,nie brązowe .
SMACZNEGO!!!
Gdyby ktoś miał wątpliwości to jest SŁOŃ:) dla synusia            








SŁONIE I INNE POKRUSZONE ZWIERZAKI;)

2 komentarze:

  1. Shortbready należą do moich ulubionych kruchych ciastek. Przepis notuję.:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bardzo prosze i polecam zalecam;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń