I chyba nie potrafię napisać nic więcej, iż ślinka cieknie mi gdy o nich sobie przypominam:)
Jeśli jesteście fanami kruchości i...masła i jeszcze cynamonu, to jest coś dla Was:)
Polecam oj bardzo!
Wybornie pasują do herbaty, najlepiej.
Co najważniejsze, mój kochany cynamon...
Za podsunięcie tej pyszności dziękuję-->tart factory:)
Kruche ciastka, shortbread z cynamonem
Składniki:
250g mąki pszennej
100g cukru
plus trochę więcej do posypania na wierzchu
250g masła niesolonego
125g mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej--> taką użyłam i się udało)
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
1.Rozgrzać piekarnik do 170 stopni celcjusza.Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
2.W misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę.Dodać cynamon i wymieszać.
3.Przesiać mąki i stopniowo dodawać do maślanej masy ciągle miksując.Gdy masa się połączy, rękoma uformować dysk i włożyć do lodówki na około 30 minut.
4.Po 30 minutach podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 5-6 mm.Wycinać dowolne kształty i układać na blachach.Piec około 15-20 minut.Muszą być złote,nie brązowe .
SMACZNEGO!!!
Gdyby ktoś miał wątpliwości to jest SŁOŃ:) dla synusia |
SŁONIE I INNE POKRUSZONE ZWIERZAKI;) |
Shortbready należą do moich ulubionych kruchych ciastek. Przepis notuję.:-)
OdpowiedzUsuńAleż bardzo prosze i polecam zalecam;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam