poniedziałek, 17 grudnia 2012

MINCE PIES-Irlandzkie babeczki

Byłam tydzień w Irlandii i wróciłam. Byłam tam ochsetny raz,i dobrze mi z tym bo bardzo lubie ten kraj.
Zakochana w nim jestem bo och deszcz mi nie przeszkadza,dwa karny rownież nie,kierownica po prawej stronie tez nie,No moze kartonowe domy zimą tak. I doczekać sie nie moge aż zrobie RELISH pomidorowy,o maj got jaki on pyyyyyszny:)
Tym razem sprobowalam cos świątecznego, Brytyjskiego i Irlandzkiego. Babeczki ze świątecznym nadzieniem.
MINCE PIES
Nie ma świąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii bez mince pies. Są to niezwykle popularne babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem zwanym mincemeat, które stanowi słodka mieszanka suszonych owoców, rodzynek, jabłek, kandyzowanych owoców, przypraw, nasączonych rumem lub brandy. Oryginalnie zawierał jeszcze mięso, dzisiaj tylko odrobinę łoju!
"Przysmak ten ma bardzo długą historię i co ciekawe wyewoluował z potrawy, która nie była deserem. Przepis najprawdopodobniej przywędrował do Anglii w XIII wieku z Bliskiego Wschodu wraz z rycerzami wracającymi z wypraw krzyżowych. Ciasto było wówczas pikantne, a nadzienie, o czym informuje jego nazwa, zawierało mięso. Danie przypominało zatem mięsne paszteciki. Początkowo jadano je przez całą zimę, stopniowo jednak mince pies zaczęły być kojarzone z Bożym Narodzeniem. Król Henryk VIII zażyczył sobie, by znalazły się na jego bożonarodzeniowym bankiecie. W czasie rewolucji angielskiej potrawa była zakazana przez purytan, niemniej tradycja spożywania jej na Boże Narodzenie była kontynuowana do epoki wiktoriańskiej. W XIX wieku popularność zdobyły słodsze i mniejsze mince pies bez dodatku mięsa oraz swojego oryginalnego podłużnego kształtu."
Za ta historie dziekuje: englishblog.pl

Są także łatwe w przyrządzaniu. Większość Irlandczyków używa gotowego nadzienia, sprzedawanego w słoikach. Można je jednak zrobić samemu. Charakterystyczne jest ich wykończenie gwiazdką wyciętą z ciasta. Dodatkowo są posypywane cukrem pudrem.

Można ten pomysł wykorzystać do babeczek z innym nadzieniem, i tak rownież zrobiłyśmy,tzn głownie One-Polska Irlandka i Francuska. Ale o tym w następnym poscie,ok?:)

Przepis na Mince Pies


* 175 g mąki
* 100 g masła
* 30 g cukru pudru
* 1żółtko
*ok. 400 g nadzienie mincemeat
* śmietanka do dekoracji, cukier puder

1. Piekarnik nagrzaćdo 190 stopni. Zimne masło kroję drobno razem z mąką, dodaję cukier puder,żółtko i 1 - 3 łyżki zimnej wody, formuję kulę z ciasta.
2. Ciasto do lodówki na godzinke.

3.Rozwałkowuję połowę ciasta, wycinam 12 okręgów po 7.5 cm, wykładam nimi foremki, wkładam po 1 łyżce nadzienia.

4.Rozwałkowuję resztę ciasta i wycinam gwiazdy, układam na nadzienie,na nadzienie gwiazdki. Piekę przez 20-25 minut lub do złotego koloru gwiazdek.

Podaję z cukrem pudrem lub ubitą śmietaną. Irlandczycy śmietany do MINCE PIES nie słodzą,w sumie i dobrze ponieważ babeczki są słodziutkie. My zjedlismy babeczki bez dodatków by...oszczędzić kalorie,np. na rzecz Świąt:)

SMACZNEGO!!!










ciasto


przygotowywanie gwiazdeczek, gwiazd programu


gotowe do jedzenia

2 komentarze:

  1. ale sliczniusie!!!czuje jak mi slinka naplywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje,miło mi. Ciekawostka fajna jest z tych babeczek.pozdrawiam Anonimowy;)

    OdpowiedzUsuń