Ryba. Łosoś lub pstrąg goszczą u mnie najczęściej. Pstrąga mieliście okazje poznać,ale z łososiem nie bardzo. A przygotowuje owe ryby głównie pod kątem synka.Staram się aby ryba była w domu 2 razy w tygodniu, i te dwie królują.
No i wczoraj był łosoś...sama nie wiedziałam jaki zrobić. Dzień wcześniej przygotowałam tatar z łososia dla męża na kolację, i...został w lodówce. Tatar z łososia spał w lodówce całą noc i...dobrze mu to zrobiło:)
Postanowiłam wrzucić go na patelnię , podlać śmietaną a dokładnie śmietanka kremówką, wrzucić pół szklanki koperku, ugotować makaron i expresowy makaron gotowy.
Danie niezwykle expresowe, nawet jeśli tak jak ja nie mieliście w lodówce gotowej bazy.
Jakoś tak za szybko mi szło:) I pomyślałam ,że może coś pokombinujemy:) No i ugotowałam makaron razem z buraczkiem, chcąc uzyskać kolor ...inny:) Wyszedł różowy,a makaron był pyszniutki, słodki i ...fantastycznie komponował się z rybą.Koperkowy można zrobić na swój sposób,jeśli masz sprawdzony.
Przepis na pyszne łososiowe spaghetti jest poniżej.
Spaghetti z łososiem w tradycyjnym sosie koperkowym
4 porcje
Składniki:
*300g łososia
*1limonka
*2szalotki
*Oliwa z oliwek i z chilli
*Koperek, pół szklanki świeżego siekanego
*Szczypiorek, łyżeczka
*Sól pieprz
*Kremówka ok.300-400ml 30%
*Śmietana kwaśna, 1 łyżka
*Makaron spaghetti
* 1 mały burak
*1limonka
*2szalotki
*Oliwa z oliwek i z chilli
*Koperek, pół szklanki świeżego siekanego
*Szczypiorek, łyżeczka
*Sól pieprz
*Kremówka ok.300-400ml 30%
*Śmietana kwaśna, 1 łyżka
*Makaron spaghetti
* 1 mały burak
Sposób przygotowania:
1. Tatar: siekamy łososia, szalotki, szczypiorek,koperek(do tataru dałam ok.2 łyżeczek),wyciskamy sok z limonki.Wszystko łączymy dodajemy oliwę( dodałam ostrą, zrobiłam sam dodając papryczki chilli do środka).Doprawiamy solą pieprzem.
"Śpiący"tatar |
2. Gotujemy makaron, wg. instrukcji na opakowaniu, aby uzyskać rózowy kolor-do wody z makaronem wrzucamy pokrojonego obranego buraczka.burak+makaron gotują sie razem.
gotowanie makaronu na różowo |
3. Podczas gotowania, tatar wrzucamy na patelnię, już bez tłuszczu. Dolewamy kremówkę. Redukujemy aby sos stał się gęstszy,-ok.5-10min doprawiamy do smaku, oraz wrzucamy resztę koperku, dodałam łyżkę kwaśnej śmietany pod koniec.
4. Odcedzamy makaron, łączymy z sosem, a buraczka zjadamy i wykorzystujemy jako dekorację:)
tu dokładnie widać efekt:) |
Bardzo polecam, pyszności!
Mmm, ale przepysznie wygląda! Łosoś, śmietanka... To i smak jest. Na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda łosoś+śmietanka=mniam:) takie pyszne i takie szybkie.
OdpowiedzUsuńMilego dnia!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń