Czyli moje pierwsze SUSHI! Taram!
i jak Wam się podobają mini łososie?;) |
Chcesz rozgrzewki? Zrób sobie sushi!:) Mnie przygotowanie sushi zdecydowanie rozgrzało ,a później kawałek łososia w ryżu z wasabi imbirem -oj to również rozgrzewa!
Dojrzałam. Nareszcie dojrzałam do tego aby zrobić sushi:) udało się,i było naprawdę pyszne. Piękne może nie koniecznie,ale... właśnie po to jest ten wpis. Po to by i Was zachęcić do home made sushi. Postanowiłam pokazać na forum moje pierwsze niedoskonale sushi,ponieważ wierze ze kolejne wyjdzie mi już świetnie. " sushi masterem"może nie jestem ale ryż do sushi gotować potrafię;) a to już coś,a to również ważne.
Użyłam zaledwie 200g świeżego łososia a wyszło...ok.85 kawałków!!! Czyli na pewno 4osoby głodować nie głodowały:)
Rolki czekają na cięcie |
Polecam i Wam. Nie byłam na żadnych warsztatach ani kursach,po prostu obejrzałam filmik,jeden o ryżu drugi o sushi i do roboty.
Ważne do przygotowania sushi są:
-matka do zwijania
-wasabi(tuba)
-imbir(słoiczek)
-sos sojowy (butelka)
-nori,czyli glony suszone
-ryż (0,5kg)
-ryba-u mnie łosoś(200g)
-pałeczki
chłopaki, gotowi na pożarcie?;) |
fot.Składniki |
Oraz dodatki.do środka:
* 200 g łososia świeżego
* serek philadelphia
* 10 pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki
* awokado, w paseczki pokrojone
* sałata lodowa, z 2 listki
* oliwki czarne ok.15 szt na 4 pokrojone
* 3 duże pieczarki, w talarki i podsmażone na patelni
* i co tylko masz:)
Jak gotować ryż:
1. przygotuj garnek do gotowania - najlepiej rondelek z dobrą pokrywką i grubym dnem
2. odmierz odpowiednią ilość ryżu ( np.: 0,5 kg ryżu-są to 3 japońskie filiżanki)
3. ryż zalewamy niewielką ilością zimnej wody i "wycieramy" aby pozbyć się mąki która znajduje się na ziarnach.
4.następnie zalewamy ryż dużą ilością wody i płuczemy do momentu uzyskania czystej wody,płuczemy 17 min.
5.zalewamy ok 1,5 cm wody ponad poziom ryżu.
6.przykrywamy garnek pokrywką i nastawiamy na małym ogniu na17 minut
w tym czasie niewolno podnosić pokrywki , następnie wyłączamy ogień i czekamy 17 minut.ten czas najlepiej poświęcić na przygotowanie składników do sushi.
7.zalewa do sushi:
* 100ml octu ryżowego
* 4 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki soli
Mieszać aż się rozpuści
8. przełożyć ugotowany ryż do miski w której będziemy mogli wymieszać go z zalewą
9. mieszamy i po ok 17 minutach mamy gotowy ryż do sushi
A jak przygotowałam sushi...
Maki: sushi-maki z ryżem w środku
1.Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy Nori (lśniącą stroną), tak aby z matą stykały się dolnymi brzegami.
2.Kładziemy odpowiednią ilość ryżu u góry płata, zostawiając 1 cm wolne i rozkładamy ryż na pozostałej powierzchni Nori .
3.Na samym środku ryżu rozsmarowujemy niewielką ilość wasabi,choć w moim przypadku był to również serek,który zastępuje wasabi
4.Na wasabi kładziemy wybrane przez nas składniki.Ważne!Nie dawaj więcej składników, niż zdecydowałeś na początku, bo nie będziesz mógł złączyć rolady.
5.Trzymając matę i brzeg Nori jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę.
5.Trzymając matę i brzeg Nori jednocześnie zaczynamy zwijać roladę, cały czas dociskając i przesuwając matę.
Gotowe,prawie. Moje powędrowały w takim stanie do lodówki na 2 h, czekały aż mąż wróci z pracy:) i dobrze im to zrobiło.
6.Bardzo ostrym nożem kroimy sushi na równe kawałki, u mnie około 5-6 kawałków z jednego wałka.
SMACZNEGO!!!
moje składniki |
am am |
U mnie teraz przygotowanie sushi nie stanowi problemu, początki wiadomo jak ze wszystkim różne bywały. Ale trening zrobił swoje. Więc jak już doszłam do zadowalającego mnie poziomu, że gościom swoje sushi mogę podać to takie naczynia https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi/ będą jeszcze mi potrzebne. Wtedy wszystko będzie profesjonalnie, tak jak trzeba.
OdpowiedzUsuń