Placki ziemniaczane, smażone to klasyk. Mówią na nie też i rosti :"Rösti (roesti), to szwajcarskie placki ziemniaczane,
potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych
ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub
jajkiem. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni. Rösti mogą być
też dodatkiem do dania zasadniczego"
A ja zrobiłam takie jak znam takie jak lubię i takie jak chciałam.Zresztą sami zobaczycie jak wspaniale imbir sie tam wkomponował i jak świetnie rozgrzewa:)Lubię kombinację z warzyw,bardzo. Są one fajną alternatywą, zdrowszą jako dania dla dzieci,aby tylko pyry i tłuszczu nie jadły,dodajemy coś jeszcze.
Zresztą pamiętacie mojeplacki marchewkowe z kalarepą ?Kto ni zna niech koniecznie spróbuje--> Jaaaakie one pyszne!!!!
Tym razem do pyry dodałam marchew,pietruszki troszkę i imbir i zrobiło się ciekawie,baaardzo.
A jutro dowiecie się do czego owe placki były bazą:)
Placki ziemniaczane z marchewką i imbirem
Składniki: wyszło ok.20 szt!!!
* ok. 10 ziemniaków, starte na grubej tarce,odciśnieta woda
* ok.7 marchewek,starte na grubej tarce
* 3 cm świeżego imbiru,starty na maleńkiej tarce
* 1/3 pęczka pietruszki,posiekanej
* 1 jajo
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki masła,stopione
* sól
* pieprz
* oliwa do smażenia
sposób przygotowania:
1. Łączymy:pyry marchew,imbir,pietruszkę,masło,mąkę z roztrzepanym masłem,doprawiamy.
2. Wykładamy na patelnię,formując placek.
3. Smażymy aż się zarumienią,czyli na złociutki kolor...
4. Gotowe!!!
A już jutro świetny pomysł na całe danie z wykorzystaniem naszych placków!!!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz