Przepis podesłał mi mms'em mój Bejbe. A wziął go z artykułu z METRA:) taka niespodzianka:)
Był ani przez chwile dokładny,ale zrobiłam-ilości spisałam i mam:)
Jest...REWELACYJNA ta polędwiczka.
Sama nie wiem co było w tej potrawie smaczniejsze...hm...chyba mimo wszystko połączenie martini+por. A dla mojego Bejbe połączenie boczku +winogrono.
Właściwie wszystko miało znaczenie;)
Polecam zachęcam ponieważ to pyszna pozycja i bardzo szybka,dodam że nadaje się na popisowa kolacje obiad czy randkę;)
Polędwiczki w sosie winnym z winogronami i porami
Składniki:
- jedna polędwiczka,moja miała ok 370 g
-1por
-ok350 g winogrona
- 1 łyżeczka cukru(następnym razem ten krok pomine)
-2 łyżki masła
- ok.100g boczku w plastrach
- sól, pieprz
- szklanka wina lub martini-ja zrobiłam z martini
sposób wykonania:
1.Polędwiczki wieprzowe rozbić posolić popieprzyć.Owinąć plastrami boczku.
2. Smażyć na rozgrzanej patelni, ok. 10 min. Wystarczy je raz przewrócić
3. Kiedy są usmażone, wstawić je do szczelnego pojemnika, aby nie wystygły.
4.W tym czasie na maśle usmażyć por, dodać pokrojone na pół winogrona, dodać łyżeczkę cukru-cukier można pominąć moim zdaniem.
5.Chwilę podsmażyć i dolać szklankę wina, jeśli użyjecie winogrona ciemnego-wino czerwone, jeśli białe, wino białe. Ja miałam winogrono biale i użyłam ...martini:)
6. Zredukować wino do połowy, by sos stał się gęsty.
7. Do gotowego sosu wykładamy polędwiczki, lekko podsmażamy i...JUŻ!
jest pyszne słodziutkie oooo delikatniutkie!
POdawać z ryżem albo i ze zdrowym pęczakiem.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz