piątek, 12 października 2012

Pstrąg pieczony w soli

Pstrąg czy inna ryba w soli. Całkiem smaczne danie a jakie proste jest jego wykonanie.Niesamowicie.
Moja ryba sola samą solą zostala potraktowana,ale są rózne metody, by do soli dodać wody, by dodac jajko. Ja stosuje samą sol i mnie to satysfakcjonuje.
No jeszcze jedno, RYBA NIE JEST SŁONA, JEST PYSZNA!
Zabawne jest to,że aby rybę po upieczeniu wydostać należy użyć mocnego narzędzia. Ja kułam młotkiem do mięsa:) Zresztą można komuś zrobić niezły dowcip,serwując ową rybę i...ojej jakie twarde, pójdę po młotek...ha ha!;)
A jak to wyglądało:

PSTRĄG W SOLI PIECZONY
pstrąg w soli pieczony





Składniki:

* 2 świeże wypatroszone pstrągi,lub inne ryby w calości
* 3 ząbki czosnku
* 1 kg soli do zapiekani+ do przyprawienia w środku
* pieprz
* świeże zioła:użyłam świeżego tymianku rozmarynu i odrobinke oregano i bazylii

sposób na młotkowaną rybę:

1.Umyta rybę nafaszerować posiekanym czosnkiem i ziołami, doprawić solą i pieprzem.
2. 1  ząbek czosnku użyć do zewnętrznej części ryby. Ponacinać i wcisnąć małe kawałki czosnku.

3. Blaszkę wyŁożyłam folia aluminiową i wysypałam trochę soli, położyłam pstrągi i zasypałam całe solą, tak by były całe przykryte.
4. Piec w piekarniku w temperaturze ok 200 stopni, jakieś 20-25 min.
5. Wyjąć rybę z soli, młotkiem...siekierą;) nożem co macie pod ręką.
bach!


Już gotowe SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz