Jagnięcinę to trzeba lubić by...ją kochać:)"Jagnie" jak tak :)
A ja lubię i zatem dobrą kocham. Zawsze chciałam nabrać takich zdolności kulinarnych jak moja Mama. To w jaki sposób Ona gotuje jest...kompletnie inny, tak klasyczny,że ja nie potrafię.I do takiego stopnia,że Małżonek, które Jagniaków nie kocha, tego mamy pokochal od razu. Za co? Za tą klasykę, za sól pieprz i majeranek, i już.
No a ja kocham tą mamy i wszelkie inne:)
A ten kawał nogi pochodzi z..."wolnego wybiegu";) eco hodowla, czyli wiem co jem od znajomej Mamy,jak zwykle:)
A ten kawał nogi pochodzi z..."wolnego wybiegu";) eco hodowla, czyli wiem co jem od znajomej Mamy,jak zwykle:)
Moja wyglądała tak:)
Jagnięcina na sposób Ugotowanej;)
gotowa jagnięcina, pycha! |
składniki:
* noga jagnięca, cala:)
* rozmaryn świeży 3 łyżeczki
* kardamon 4 ziarna
* kmin 2 łyżeczki
* sól morska 2 łyżeczki
* pieprz kolorowy 4 ziarna
* 3 ząbki czosnku
* 1/2 cytryny
* 1 op śmietany kwaśnej lub jogurtu greckiego-500ml
pyszniutka |
Sposób:
1. Do moździerza kuchennego wsypać: kardamon, kmin,sól,pieprz,i miażdżyć.Połączyć miazgę z: sokiem z połowy cytryny,świeżym rozmarynem,posiekanymi 3 ząbkami czosnku.
2. Ponacinać, tzn. zrobić nacięcia, ja wykonałam kratkę z nacieć .Wysmarować jagniaka powastałą mieszanką.
3.następnie wysmarować śmietaną.
dziwny widok;) |
4. Włożyć na ok24 h do lodówki, przykrytą. Ja włożyłam ją do worka, i w worku foliowym do lodówki.
5. Po 24 h piec w temp ok.200 stopni i około 2,5 h.Należy sprawdzać czy miękka.
SMACZNEGO!!!
Podawać jak kto lubi. Ja podałam z ziemniakami zapiekanymi z tymiankiem i oliwą i po prostu pomidoramiz czerowna cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz