W ubiegłym tygodniu prosiłam na blogu o wsparcie, w sprawie imprezy.
Impreza się odbyła, tzn.uroczysty obiad. Był i deser:) i Od deseru zacznę , ponieważ tak zdecydowano, również na blogu.
Muszę przyznać,że ciasto było pyszne i ...naprawdę wyjątkowe. Dlaczego wyjątkowe?
Głownie mowa o konsystencji ciasta, było przemokre, i to było wspaniałe. Dodatkowo zaskakujący smak, wyjątkowy niepowtarzalny,szczerze? Nie spodziewałam sie tak wyjątkowego efektu, naprawdę.
Przepis wzięłam z ksiązki,pt." rok w kuchni cz 2, Jesień /zima".
Najważniejsze sposób wykonania, naprawdę łatwy, wręcz przyjemny.
Dodam ,że ciasto wspaniale komponuje się z bitą smietaną....mniam!
Moja bita śmietana to :
* śmietana 350 ml 30%
* łyżka cukru pudru
* 100ml Baileysa
Bomabstik pyszność;)
Dodatkowo do ciasta podałam lody home made, ale przepis na lody w następnym poście,ok?
No to co, lecimy z przepisem!
p.s. no i ważna rzecz! W przepisie podano RUM, którego akurat w domu nie miałam, zastąpiłam....MARTINI BIANCO,efekt....porażająco smaczny :D
Czekoladowy placek z jabłkami
W przepisie podano ,że na 4 porcje mi wyszło na ...10 osób!!!:)
składniki:
*100g rodzynek
* 200 ml rumu ( lub martini)
*1,5 kg kwaśnych jabłek
*80-100 g cukru
* 100 g gorzkiej czekolady
*sól
*2 łyzki kakako
*skórka otarta z 2 cytryn
* 150 -250g makaroników migdałowych(dałam 250 g, ponieważ 150 do środka 100 na dekprację)
* 2 torebki cukru wanilinowego(lub waniliowego)
*2 jajka
* masło do wysmarowania tortownicy i mąka do jej oproszenia
Sposób wykonania:
1. Rodzynki namaczamy w rumie.
2. Jabłka obieramy (wykrawamy gniazda nasienne),kroimy na plasterki. Wkładamy owowce do garnka,dodajemy cukier i 250 ml wody, gotujemy przez 20 min.Jablka odsączamy na sicie i przekładamy do miski.
3.Do owoców dodajemy starannie mieszając rodzynki z rumem,a następnie pokruszona czekoladę , szcyptę soli, kakao,skórke cytrynową,pokruszone makaroniki,cukier wanilinowy i roztrzepane jajka.
4. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem o opruszamy mąką. przekładamy do niej przygotowaną masę i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16o stopni i pieczemy przez godzinę.
5. Upieczony wyjmujemy i odstawiamy do wystygniecia.
p.s. najlepiej upiec go dzien wcześniej:)
SMACZNEGO!!!
Cudo! Musiał być przepyszny. I jeszcze baileys... mhmm mniam
OdpowiedzUsuńBył,polecam łatwizna:) a baileysik ze śmietanką są jak stare dobre małżeństwo;) miłegi
OdpowiedzUsuń