poniedziałek, 22 października 2012

Chleb z zielonymi oliwkami

Kopiuję swój własny przepis, który wystawiłam w konkursie:)


CHLEB Z ZIELONYM OLIWKAMI






  • Ciasto
    • Mąka krupczatka 60g
    • Mąka pszenna 600g
    • Mąka żytnia 120g
    • Woda 450 ml
    • Ziarna słonecznika 80g
    • Zielone oliwki 1/2 szklanki
    • Sól 2 łyżeczki
    • Cukier 1,5 łyżeczki
    • Drożdze suche 3,5 g
    • Masło Lurpak klasyczne 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Miało być pieczywo i będzie. Miałm dylemat , który chleb zamieścić, ponieważ robię ok.2,3 chleby w tygodniu. I są to bardzo różne chleby a czasami bułki.
Postanowiłam zatem wpisać ten,którego jeszcze nie zmaieszczałam na swoim blogu. Moje chleby są naprawdę łatwe w wykonaniu, łatwe i przyjemne. Dodatkowo smaczne:)
zatem polecam zapraszam ,do dzieła!
1.Łączymy wszystkie suche składniki razem. Mieszamy. Dolewamy wodę i zagniatamy.Zagniatamy ok 5 min. Pod koniec zagniatania dorzucamy zielone oliwki zagniatając delikatnie.
2. Przygotowujemy keksówkę, ja mam taka 30 cm. Smarujemy tłuszczem, oliwą. Zagniot chlebowy wkładamy do foremki, ładnie formujemy. Odstawiamy na ok 1 h aby wysrósł.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy ok 25-30 min. Pod koniec pieczenia smaruje chleb wodą.
4. Chleb odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na jakiejś kratce.
5. Zjadamy:) z oliwa z oliwek i masłem smakuje wybornie!!!! I najlepiej!!!!
SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Ale cudowny! Musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czarnymi oliwkami tez pychotka,ale inny efekt wizualny,No i smak tez inny:) był pycha,to prawda! Uwielbiam to zdjęcie,taki niby wielbłąd lub paszcza dino;)p.s.zielaczku jutro deser;) pamietam!

    OdpowiedzUsuń