Bułka z masłem,czyli bułeczki hamburgerowe.
Upieczenie bułeczek hamburgerowych jest naprawdę jak bułka z masłem.
Są pyszne i chyba jest to oczywiste,ze pyszniejsze niż te kupne.
Ja wykonałam je pod kątem kanapek do pracy,i sadze ze się sprawdziły.
Zresztą one nadają się do wszystkiego a do hamburgerów to już w ogóle. Na zachętę przypomnienie proponowanych przeze mnie hamburgerow:)-->hamburgery
Poza tym jeśli lubicie bułeczki mięciutkie i słodsze,No to te spełnia Wasze oczekiwania.
Upieczenie bułeczek hamburgerowych jest naprawdę jak bułka z masłem.
Są pyszne i chyba jest to oczywiste,ze pyszniejsze niż te kupne.
Ja wykonałam je pod kątem kanapek do pracy,i sadze ze się sprawdziły.
Zresztą one nadają się do wszystkiego a do hamburgerów to już w ogóle. Na zachętę przypomnienie proponowanych przeze mnie hamburgerow:)-->hamburgery
Poza tym jeśli lubicie bułeczki mięciutkie i słodsze,No to te spełnia Wasze oczekiwania.
BUŁKI HAMBURGEROWE
Ilośc 8 dużych buleczek
3/4 szkl cieplej wody
1/3 szkl mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki
Do posmarowania bułek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (probowalam tez mikserem--> ok).
Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią. Tak mówił przepis ale ja naatępnym razem bulek nie spłaszczę,bo nie mam nic przeciwko by poszły w górę.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić,i ...konsultować:)
SMACZNEGO!
P.s. Przepis pochodzi z mojej ulubionej pracowni wypieków,a pracownia wykorzystała go od Marthy Setward.
szaleństwo wypiekowe |
chyba będę musiała wreszcie zrobić ;))) rewelacyjnie wygladają
OdpowiedzUsuńPolecam,takie świeże z pieca ostygniete są...bardzo niebezpieczne,ponieważ znikają ...jak świeże bułeczki;)
OdpowiedzUsuń