czwartek, 28 września 2017

Szynka wieprzowa z imbirem i czosnkiem

Szynka wieprzowa pyszna jest jako forma pieczeni,na ciepło,obiad z opcją sos ziemniaki surówka/lub sos kasza warzywa:)
To co nam zostanie, zostawiamy w lodówce i traktujemy jako,tzw. obklad do kanapek,czyli nasza pyszna wędlina na śniadanie czy kolacje. Wtedy kroimy cienko. 
Szynka w wykonaniu jest prosta,naprawdę nie potrzeba jest dużo wysiłku. Tylko czas w piekarniku,a reszta to niczym zabawa.
Składniki:

1. szynka ok.1 kg
  • 2.biały pieprz: 10 g
  • 3.pieprz ziołowy: 5 g
  • 4.czosnek: 5 ząbków
  • 5.mielona słodka papryka: ok 20 g
  • 6.olej rzepakowy: 100 ml
  • 7.świeży imbir: ok.4-5 cm startego świeżego
  • 8. Sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. W miseczce mieszamy 20 g słodkiej papryki, pieprz ziołowy i odrobinę białego pieprzu. Odstawiamy.
 2. ząbki  czosnku drobno siekamy z solą. Obieramy imbir trzemy na tarce. Posiekany imbir łączymy z roztartym czosnkiem.
3. Szynke myjemy pod wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy na 3-5 minut (w zależności od grubości szynki) do garnka z wrzącą wodą. Parzymy szynkę, następnie wyjmujemy z wrzątku. 4.Szynkę osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Wcieramy sol do smaku w szynkę. Imbir i czosnek wcieramy bardzo mocno w szynkę. Następnie mięso nacieramy papryką słodką wymieszaną z pieprzem ziołowym i białym pieprzem. Szynkę polewamy odrobiną oleju rzepakowego, całość wcieramy. 
5.Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku – najpierw w 220°C przez 10 minut, później temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny (po 10 minutach od momentu włożenia szynki do piekarnika wyciągamy ją, naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny.
GOTOWE!
 Podajemy jak lubimy,na ciepło lub zimno. Ja z sosu który powstał z pieczenia zrobiłam sos z odrobina kremówki,polewalam plastry szynki sosem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz