czwartek, 28 września 2017

Chleb orkiszowy (100%) ze słonecznikiem

Upiekłam bardzo pyszny chleb. Oprócz tego ze pyszny to bardzo prosty w wykonaniu. Niesamowicie prosty. Potrzebujesz tylko chęci,i produkty.
Zachęcam,polecam.
Z podanego przepisu wychodzą dwa chleby,2 dłuższe keksówki.

Składniki:

1. 8 szklanek pełnoziarnistej maki orkiszowej.
2. 2 szklanka ziaren słonecznika
3. Ok 50 g drożdży, tym razem użyłam świeże.
4. 1 łyżka cukru.
5. 2 łyżeczki soli.
6. Ok 1 l wody.

Sposób przygotowania:

1. W letniej,nie gorącej wodzie ( ok 900 ml) z łyżką cukru rozpuść drożdże. Odczekaj ok 15 min, niech urosną.
2. Do miski wsyp cała make sol i ziarna słonecznika. Wymieszaj z woda i drożdżami,które wyrosły. Konsystencja ciasta powinna być luźna,trochę jak na ciasto drożdżowe.
3. Wymieszane ciasto przykryj ścierka niech rośnie,ok godz.
4. Przygotuj keksówki,papierem do pieczenia.
5. Do keksówek wlej ciasto,przykryj ścierka i odczekaj również ok godziny,aż urośnie.
6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ok 45 min,aż się zarumieni.
Gotowe!
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz