czwartek, 28 września 2017

Ciasto czekoladowe z malinami

Tego późnego lata, hacząc i o jesień robiłam to ciasto bardzo wiele razy. Wersja dekoracji zależała od ilości posiadanych malin. Bywały wersje polew z białą czekoladą dodatkow lub i bez białej. Przy braku dużej ilości malin, a i tak bywało,że zerwałam tylko kubeczek, dekorowałam tylko, ciasto nie miało w środku malin. I przyznam,że wolałam jednak wersje z malinami w środku. Dlaczego? Maliny w środku dodawały cudownego smaczku a co najważniejsze, kwasu, tonowały słodycz ciasta.
Bywało i tak,że pomijałam alkohol, lub zamieniałam go na inny,np. na baileys'a.
Generalnie ciasto jest pyszne, szybkie, wszyscy je kochali, bez wyjątku.
Polecam!
Inspiracja z bloga moje wypieki

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%, drobno posiekanej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka mąki tortowej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5  szklanki jasnego drobnego cukru demerara
  • 3 łyżki kakao
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki
  • 2 łyżki rumu lub baileysa
  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych) + drugie tyle do dekoracji

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2.Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą  i cukremw niedużym garnuszku; lekko przestudzić, odstawić.
3.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao.
4.Jajka rozmącić przy pomocy rózgi kuchennej z kwaśną śmietaną, dodać czekoladę z masłem i rum, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać przesiane sypkie składniki, delikatnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać maliny, wymieszać.
5.Formę tortownicę o średnicy 23 cm (robiłam też na zwykłej prostokątnej blaszce) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto, wyrównać i piec je 1 godzinę i 10 - 30 minut w temperaturze 140°C bez termoobiegu (w razie konieczności nawet krócej, do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml kremówki 
  • Rozpuścić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia. Ozdobić malinami.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz