środa, 27 września 2017

Tapenada- psta z (zielonych) oliwek


Bardzo szybka pasta. Smaczna. Można zrobić z tych oliwek, które sie lubi. U mnie był nadmiar wielkich zielonych. Może być dodatkiem do makaronów, my najbardziej lubimy smarowac pieczywo, miękkie a najlepsze są  chrupiące grzanki, mhhmmm pyszności, do tego pomidor i wspaniała przekąska, sniadanie czy kolacja.

Składniki:

1.30 zielonych, wypestkowanych oliwek
2.3 duże kapary, bez ogonków
3. 2 ząbki czosnku
4.2 łyżki oliwy z oliwek
5.listki z gałązki bazylii

Sposób przygotowania:

1.Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
2. Oliwę należy dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego, gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz