piątek, 29 września 2017

Rolki malinowo-serowe

Bardzo fajne ciasto drożdżowe, które powstały z powodu nadmiaru malin:) oraz sera ricotty,na który na miałam jakoś pomysłu.
Bułeczki można kroić odrywać,smakowały wyśmienicie!
Bardzo ładnie prezentowały się w tej ścisłej kupie w blaszce.
Ślimaczki:)

Składniki:

1.1/2 szklanki ciepłej wody

2. 25 g drożdży świeżych lub 7g instant

3. 1 szklanka ciepłego mleka

4. 3 łyżki masła - roztopionego

5.1/3 szklanki cukru

6.2 jajka

7.1/2 łyżeczki soli

8. Ok. 500 g mąki pszennej tortowej

+ 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta 

 

Farsz owocowo-serowy:


1. 1opakowanie (250g) serka ricotta lub twarogu.

2.ok. 1 szklanki malin


Sposób przygotowania:

 

1.Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!)  wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło. Wymieszać.  Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Z ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką ser oraz po kilka malin. Oprószamy leciutko cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna roladkę. Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm.

4.Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.

5.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka.

Gotowe ciasto możemy polukrować. Ja polukrowalam lukrem z cynamonem.

Można tez gorącą polewą czekoladową.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz