Tak krotki jak szybkie jest zrobienie masła orzechowego!
To banalnie proste,nie robiliście? Nie uwierzycie,że to aż tak proste.
Proste Twoje i zdrowe!
I absolutnie nie dodajemy oleju lub innego tłuszczu - orzeszki są wystarczająco oleiste, naprawdę :-). Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki podpieczonych orzeszków ziemnych
Użyj niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku
1.Orzeszki podpiekamy na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu.
2.Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Robiłam to z przerwami.
3. Nie mogłam uwierzyć się zmiksujs i zrobią oleiste. Ależ naprawdę będą zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.
4.Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz