wtorek, 22 września 2015

Masło orzechowe,domowe

To jeden z najkrótszych moich postów.
Tak krotki jak szybkie jest zrobienie masła orzechowego!
To banalnie proste,nie robiliście? Nie uwierzycie,że to aż tak proste.
Proste Twoje i zdrowe!



I absolutnie nie dodajemy oleju lub innego tłuszczu - orzeszki są wystarczająco oleiste, naprawdę :-). Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki podpieczonych orzeszków ziemnych

Użyj  niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku

1.Orzeszki podpiekamy na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu.

2.Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Robiłam to z przerwami.

3. Nie mogłam uwierzyć się zmiksujs i zrobią oleiste. Ależ naprawdę  będą zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.

4.Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz