Pyszny, choć dość pracochłonny, deser.Przygotowanie takiego deseru wymaga oczywiście czasu, ponieważ każda z warstw musi zastygnąć.
Deser wykonany przez moją siostrę ,ja przyznaje nie podolalabym takiemu wyzwaniu... :)brawo Kasia,respect.
Jeżeli chcecie przygotować prostszą wersję tego deseru to: zamiast warstwy z mlekiem skondensowanym do galaretki dodajcie,np.danonka lub jogurt grecki-tez pyszne. Ta wersja jest szybsza i mniej kaloryczna.
Przepis zaczerpnięty z blogu gotujzcukiereczkiem.
Składniki:
- 6 galaretek (fioletowa [owoce leśne], niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
- mleko skondensowane słodzone 450g,
- kefir 900g,
- żelatyna 30g,
- śmietana 30% 200g,
- cukier puder do smaku,
- kolorowe perełki
Przygotowanie:
1.Galaretkę fioletową należy rozpuścić w połowie wody (1 szklanka) i odstawić do schłodzenia.
2. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się skałdników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji. Każdorazowo odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny, wstawiamy na ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny, ale nie zagotowujemy.
3.Po rozpuszczeniu żelatyny masę rozlewamy do sześciu pojemników i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. gdy masa stężeje to wylewamy na nią fioletową galaretkę. Rozrabiamy kolejno niebieską galaretkę w również w połowie wody.
4.Następnie znowu odważamy 220g masy, dodajemy 5g żelatyny i ją rozpuszczamy.
5.Rozlewamy do szklanek na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.
Kolory powinny ułożyć się w kolor tęczy.
Gotowy deser można udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posypać cukrowymi perełkami lub kolorową posypką.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz