czwartek, 11 czerwca 2015

Chrupki z cieciorki

Cieciorkę lubię bardzo i postanowiłam spróbować ja w takiej postaci.
Przeczytałam o tym kiedys dawni temu na jakimś blogu(zapomnialam jakim :( ) i postanowiłam spróbować.
Prażona ciecierzyca zwana leblebi to specjalność tureckiej prowincji Sungurlu. Może nią zastąpić czipsy lub paluszki. W smaku ziarenka są orzechowo-ziołowe,po prostu ciekawe.
Zapraszam polecam!


Składniki:
✓ Szklanka ciecierzycy
✓ Ulubione przyprawy (sól pieprz, tymianek, chili - co lubicie)
✓ Kilka kropel oliwy

Sposób wykonania:
1.Ciecierzycę na noc wsypujemy do miski i zalewamy dużą ilością wody. Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-0 minut. 
2.Ugotowane ziarenka przecedzamy, doprawiamy ulubionymi przyprawami i skrapiamy oliwą.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 20 minut. 

SMACZNEGO!!!
p.s. Mąż bez zachwytu :) mówi,ze Go nie oszukam innymi chrupersami :) 
A Wy dacie sie oszukać?:)

Ciao!
Przed upierzeniem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz