Niesamowite odkrycie.
Do powtórzenia nie raz nie dwa.
Zielone szparagi podlane jabłkowym cydrem nabierają cudownego smaku.i do tego ta cytryna...
Nieobierane wcześniej, i nieobsmażane ani nieobgotowane szparagi - sa fantastyczne chrupiące i delikatne! Wystarczy surowe szparagi grubo pokroić i dodać do prawie gotowego ryżu,i GOTOWE.
Przepisem ( który standardowo zmieniłam) tym zacnym zainspirowała mnie jadlonomia.com - ogromne dzieki!
Składniki:
- 3 szalotki
- 3 ząbeki czosnku
- 2,5 szklanki ryżu arborio lub innego do risotto
- oliwa z oliwek
- Olej z suszonych pomidorów
- Masło
- 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- 1 szklanka cydru
- 1 litr bulionu warzywnego( użyłam ekologicznego)
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 8-10 pomidorów suszonych
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- sól czarny pieprz i chilli do smaku
- 2 łyżki koperku świeżego
- 1 łyżka lubczyku świezego
- do podania: szczypior
- Szparagi umyć i oczyścić, następnie pokroić na grube plastry odkładając na bok czubki. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać czubki i obsmażać przez 2 - 3 minuty. Następne zdjąć z oliwy i odłożyć na bok.
- Cebulę pokroić w równą kostkę, czosnek posiekać. Na dnie patelni, na której smażone były szparagi rozgrzać dodatkową 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz łyżkę masła,dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund, następnie dodać cebulkę i szklić na małym ogniu przez 2 - 3 minuty.
- Do miękkiej cebulki dodać ryż, smażyć przez 1 - 2 minuty, a następnie dodać cydr i skórkę cytrynową. Gdy prawie cały cydr odparuje wlać chochelkę bulionu i gotować dalej na niewielkim ogniu, a kiedy bulion wyparuje dolewać kolejną chochelkę. Czynność powtarzać, aż do momentu gdy ryż będzie al dente.
- Pokrojone szparagi i suszone pomidory dodać do risotto, podlać ostatnią chochelką bulionu i gotować 2 - 3 minuty. Doprawić solą chili i czarnym pieprzem. Podawać z podsmażonymi czubkami szparagów, świeżym szczypiorkiem.
Zróbcie to!
Jest pyszne!
Połączenie cydru cytryny i szparagów jest genialne :)
Mua!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz