środa, 10 czerwca 2015

Chleb z ostropestem i młodym jęczmieniem

Jakie świetne połączenia!
Mąki:
- owsiana
- gryczana
- kukurydziana
Ziarna:
- słonecznika
- siemienia lnianego
Dodatki:
- ostropest mielony
- młody jęczmień
Połączyłem to wszystko razem i wyszło wspaniale pysznie i zdrowo.
Zachęcam i polecam.
Pod przepisem dla zainteresowanych wspaniałe właściwości: ostropestu i młodego jęczmienia.

Składniki:
- ok 850-900 g mąk ( 4 szklanki owsianej,1szklanka gryczanej,1szklanka kukurydzianej)
-ok 900-950 ml wody
- 150 g ziaren słonecznika
- 110 g ziaren siemienia lnianego
- 3 czubate łyżki ostropestu mielonego
- 2 łyżki młodego jęczmienia
- 2,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki drożdży suszonych


Sposób wykonania:
 1.W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże.
2. Następnie łączymy wszystkie suche składniki razem. Mieszamy. Dolewamy wodę i zagniatamy.Zagniatamy ok 5 min. Odstawiamy do miski niech rośnie około godzinę.
3. Przygotowujemy keksówki, ja mam takie 30 cm( plus 2 mniejsze). Smarujemy tłuszczem, oliwą lub wykładamy papier do pieczenia.Zagniot chlebowy wkładamy do foremki, ładnie formujemy. Odstawiamy na ok 1 h aby wysrósł.
 4. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy ok 35min. Pod koniec pieczenia smaruje chleb wodą, lub oliwą.
 5. Chleb odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na jakiejś kratce.
6. Zjadamy:) z oliwa z oliwek i masłem smakuje wybornie!!!! 

OSTROPEST:
" Ostropest plamisty (Silybum marianum) stosowano już w starożytności. Na jego leczniczych właściwościach w pełni poznano się jednak w średniowieczu. Okrzyknięto go wtedy jedną z najważniejszych roślin leczniczych.
Ostropest plamisty (Silybum marianum) stosowano już w starożytności. Na jego leczniczych właściwościach w pełni poznano się jednak w średniowieczu. Okrzyknięto go wtedy jedną z najważniejszych roślin leczniczych.Do dziś ostropest jest jednym z najlepszych środków stosowanych w celu odtrucia organizmu, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczeniu i marskości wątroby oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Co ważne, nie stwierdzono żadnej toksyczności tej rośliny. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest jednak niedrożność dróg żółciowych. Ostropestu plamistego nie zaleca się również podczas ciąży i karmienia piersią. 
Ostropest plamisty był niegdyś dość popularnym warzywem. Młode liście ostropestu dodawano do salatek i przyrządzano podobnie jak szpinak, koszyczki kwiatowe miały przypominać minikarczochy. Obecnie na rynku dostępny jest ostropest sproszkowany - z powodzeniem można dodawać go do każdej potrawy. 
Ostropest plamisty wykorzystuje się również do pielęgnacji skóry (olej z ostropestu świetnie regeneruje i nawilża). Z tego względu wchodzi on w skład kremów, szamponów do włosówi odżywek. Aby poprawić kondycję cery, olej z tej rośliny można stosować bezpośrednio na skórę (jest bardzo wydajny). 
Na jakie dolegliwości pomaga ostropest plamisty, skąd pochodzi roślina, dlaczego leczy i jak ją stosować dowiecie się z galerii.
MŁODY JĘCZMIEŃ
"Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Zielony jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła.

Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne

Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.
Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz