Skąd ten pomysł skąd ten przepis?
Dostałam od babci ogromną ilość botwinki,z ktorej można byłoby zrobić dużo rożnych potraw. Ale korciło mnie przygotowanie cieplej treściwej zupy,tak też się stało. Szukałam przepisu i znalazłam odpowiedni (kwestiasmaku.com). Zupę krem wykonałam nieco inaczej ale jest równie smaczna i bardzo ciekawa. Kolor troche inny z uwagi na czerwone wino i zblenderowanie wszystkiego razem. Zachęcam do przygotowania zdrowego letniego kremu.
• 3 szalotki
• 4 młode marchewki
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka masła
• 3 ząbki czosnku
• 2 pęczki botwinki
• 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (dałam czerwone)
• 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego lub wody
• 4 łyżki posiekanego koperku
• 100 g śmietany 18 lub 22%
• ser feta lub podsmażone ziemniaki do podania jako dodatek
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka masła
• 3 ząbki czosnku
• 2 pęczki botwinki
• 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (dałam czerwone)
• 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego lub wody
• 4 łyżki posiekanego koperku
• 100 g śmietany 18 lub 22%
• ser feta lub podsmażone ziemniaki do podania jako dodatek
• sól pieprz kurkuma liść laurowy( dałam świeży z drzewka)do smaku
Sposób wykonania:
- Marchewki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć marchewki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i szalotkę i smażyć razem przez 2 minuty.
- W międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę (buraczki i liście). Buraczki pokroić na cienkie plasterki i dodać do marchewki. Smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dodać posiekane łodyżki (liście zachować, dodajemy je pod koniec gotowania zupy).
- Do garnka z marchewkami wlać wino jeśli go używamy i wygotować je w całości. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę przez około 10-15 minut do czasu aż marchewki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone na 1 cm liście botwinki i gotować je przez około 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i odstawić z ognia.
- Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Zupy nie trzeba już gotować.
- Moja wesrja zupy stała się kremem z uwagi na bardzo dużą ilość liści jesli masz ich mniej zostaw jako zupę jesli ilośc jest baaaardzo duża jak w moim przypadku wtedy WSZYSTKO ZBLENDERUJ na krem
- Podawać z podsmażonymi młodymi ziemniaczkami i koperkiem
- Można podawać też z pokruszoną fetą i resztą koperku.
P.s. My do smaku już na samym takerzu dodaliśmy troszkę octu jabłkowego,świetnie podkreślił całość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz