czwartek, 29 stycznia 2015

Ziemniaki pieczone w piwie

Nareszcie cos dla miłośników ziemniaków,pyrow czy kartofli.
Przepis bardzo łatwy a smak...niesamowity.
Piwa w ogole nie czułam,ale skormaliziwany miod z ziołami-wspaniałości! Ziemniaki były przepyszne,i bardzo słodziutkie. Polecam bardzo bardzo. 
Przepis (znaleziony w ...lidlu)i wykonanie :mąż:)

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek masła
  • 50 ml piwa miodowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:

1.W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy piwo i drobno posiekany czosnek. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z ognia.

2.Przyprawy łączymy razem w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.

3.Ziemniaczki dokładnie myjemy (w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok 10 min.Wkładamy do miski z marynatą i mieszamy. 

3.Ziemniaki przekładamy na blachę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz