Nareszcie cos dla miłośników ziemniaków,pyrow czy kartofli.
Przepis bardzo łatwy a smak...niesamowity.
Piwa w ogole nie czułam,ale skormaliziwany miod z ziołami-wspaniałości! Ziemniaki były przepyszne,i bardzo słodziutkie. Polecam bardzo bardzo.
Przepis (znaleziony w ...lidlu)i wykonanie :mąż:)Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek masła
- 50 ml piwa miodowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy piwo i drobno posiekany czosnek. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z ognia.
2.Przyprawy łączymy razem w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.
3.Ziemniaczki dokładnie myjemy (w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok 10 min.Wkładamy do miski z marynatą i mieszamy.
3.Ziemniaki przekładamy na blachę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz