Inspiracje na ciasto podał mi blog "kwestia smaku" lecz moje wykonanie nie to samo.Brownies jest ciężkie i sycące, jak to brownies ;-). Proste w przygotowaniu, po ugotowaniu kaszy jaglanej wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Zdrowsza wersja brownies.
Składniki na brownie:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%(ja dałam śmietanę kwaśną 18%)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków( ja dałam brązowy cukier)
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- Pol szklanki orzechów włoskich
- Ok 6 szt śliwek suszonych
1.Do garnka z wrzącą wodą wsypać
kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Blenderowalam z olejem.
2.Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.
3.Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia( wysmarowalam masłem). Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy oraz śliwki.
4.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!
Ja byłam zachwycona. Lepsze niż brownie na mące!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz