sobota, 31 stycznia 2015

Brownie z kaszy jaglanej z orzechami włoskimi i śliwkami

Miałam ochotę na cos słodkiego. Jednocześnie na kasze. I powstał dylemat. Z dylematu narodził sie pomysł. A przyczyna byl depresyjny stan:)
Inspiracje na ciasto podał mi blog "kwestia smaku" lecz moje wykonanie nie to samo.Brownies jest ciężkie i sycące, jak to brownies ;-). Proste w przygotowaniu, po ugotowaniu kaszy jaglanej wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Zdrowsza wersja brownies.

Składniki na brownie:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%(ja dałam śmietanę kwaśną 18%)
  •  1 szklanka drobnego cukru do wypieków( ja dałam brązowy cukier)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • Pol szklanki orzechów włoskich
  • Ok 6 szt śliwek suszonych

1.Do garnka z wrzącą wodą wsypać 

kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Blenderowalam z olejem.

2.Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.

3.Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia( wysmarowalam masłem). Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy oraz śliwki.

4.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Ja byłam zachwycona. Lepsze niż brownie na mące!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz