Przepis na drożdżach by mieć pewność, że wyjdzie-robiłam po raz pierwszy.
By urozmaicić dodaj po prostu takie składniki jakie chcesz,np. kilka oliwek i suszonych pomidorów itd
Składniki:
1. 6 szkalnek mąki GRYCZANEJ
2. 1 szklanka siemienia lnianego,prażone na suchej patelni
3. 1 szklanka słonecznika,prażone na suchej patelni
4. 900 ml letniej wody
5. 2 łyżeczki suszonych drożdży
6. 2 łyżeczki soli
7.1 łyżeczka cukru
*8. łyżka kurkumy
Sposób:
1. W 900 ml letniej wody, nie zimnej, rozpuść suszone drożdże z cukrem, odstaw na 10 min, na czas wyrabiania.
2. Do wysokiej miski wsyp: mąkę, słonecznik, siemnie lniane, sól, * dodatki, wymieszaj razem.
3. Dodaj wodę z drożdżami i cukrem, ugnieć, zagniataj aby wszystko się połączyło. ciasto nie może być twarde. Jeśli takie będzie dolej wody. Ma być raczej luźniejsze.
4. Przykryj ściereczką i odstaw na około 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
5. Po godzinie przełóż ciasto do dwóch blaszek (keksówki najlepsze, wysmarowane tłuszczem a moja wersja wyłożone papierem do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia również na ok 1 h.
6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, chleby piecz okoo 45 min, aż sie zarumienią.
7. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleby z blach aby spokojnie odparowały.
8. nie krój chleba ciepłego, będzie się rozpadał.
Uważam,ze chleb jest niesamowity w smaku,wyjątkowy i ten smak gryczany zawsze bedzie kojarzył mi sie z orzechami:)
GOTOWE SMACZNEGO!!!
GOTOWE SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz