sobota, 17 stycznia 2015

Bułeczki maślane po prowansalsku

Krótko i na temat.
Wymyslilam ,że skoro bułeczki maslane sa taaaKie pyszne to mozna je troche urozmaicić i pokombinować. Mozna je troche po prostu" uzdrowić"😆
Wyszły smaczne ciekawe w smaku zniknęły szybko😨
Przepis poniżej.

Składniki :
  • 50 g masła 
  • 250 ml mleka
  •  7g suchych drożdży czyli opakowanie, lub ok 15-20g świeżych
  • Łyżeczka soli
  • 30 g cukru
  • ok 250 g mąki pszennej razowej,
  • ok 160 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:

1.Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki pszennej i kukurydzianej,oraz zioła prowansalskie.
2.Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut.Podzieliłam ciasto na 2 części.
3.Uformować gładkie i równe kule, wielkości pół pięści:). Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
4.Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz