piątek, 19 grudnia 2014

Rożki z domowymi powidłami

Przepis na rożki przeczytałam u pani Agnieszki Maciąg i wiedziałam,że wykonam go jak będę miała mało czasu, lub i mało chęci na wykonanie czegoś " do kawy". Długo nie musiałam czekać, stało się to szybko. Przepis wyśmienity i bardzo łatwy. Najgorsze było wałkowanie, ale to moja wina chciałąm by ciasto było super kruche i dałam tylko krupczatkę, zamiast mąki pszennej zwykłej.Bo musiałam po swojemu :)
Efekt i tak był wspaniały a przepis oczywiście był inspiracją, ponieważ zrobiłam go troszkę inaczej.
uwaga!!!
OSTRZEGAM WYKONANIE BAAAARDZO SZYBKIE!

ROŻKI Z DOMOWYMI POWIDŁAMI

Składniki:

- 70 g mąki krupczatki
-70 g białego sera,lepszy suchy
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli

Sposób wykonania:

1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i przygotować płaską blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.
2. Zagnieść kruche ciasto,masło wymieszaj z twarogiem,dodaj pozostałe składniki.
3. Ugniataj stopniowo dodając tyle mąki aż ciasto będzie sprężyste.
4. Cienko rozwałkować  ciasto i pokroić na kwadraty 5 x 5 cm.
5. Na środku każdego ułożyć łyżeczkę od herbaty po kleksie gęstych powideł, i zwinąć dwa brzegi do wnętrza.
6. Ułożyć na blaszce piec ok 20 min aż się zarumienią i będą chrupiące.
7. Posypać cukrem pudrem gdy ostygną.

Podawać z kawą lub herbatą :)
Od poniedziałku do niedzieli.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz