sobota, 20 grudnia 2014

Karp smażony z chilli imbirem czosnkiem w panierce z kurkumą

Karp to klasyka.
Karp to święta.
Karp to wyjątkowa ryba , która nie musi być nudna.
I wymyślałam pod wpływem chwili nowy przepis.
Karp po mojemu:)
Ciekawe czy się Wam spodoba ?

Karp z chilli imbirem i czosnkiem

Składniki:

- 2 filety karpia
- łyżeczka pasty chilli
- 5 cm startego świezego imbiru
- 1 duży posiekany ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

panierka:
- 2 jajka
- mąka krupczatka
- bułka tarta
- 2 łyżeczki kurkumy


Sposób wykonania:
1. Umytego i wysuszonego karpia solimy pieprzymy, nacieramy pastą chilli imbirem czosnkiem.
tak natartego karpia zostawiamy w lodówce na ok 2-5 h w lodówce.
2. Obtaczamy natartego karpia na przemian w mieszaknce bułki z krupczatka i kurkumą z rozkłoconym jajkiem.
3. Gotowego karpia w panierce smażymy na oliwie, aż się zarumieni.
4. Wkładamy do piekarnika na ok 10-15 min i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Gotowy!
Smacznego!!!
Podawać z sosem, najlepszy sos majonezowo- imbirowy z musztradą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz