Zresztą co tu dużo pisać najlpeszy jest odrywaniec w formie słonej czyli TEn.
Tym razem zrobiłam duzo zdjęć by dokładnie pokazać jak wykonuje się odrywańca krok po kroku.
PIERNIK ODRYWANY
*3 szklanki mąki (dałam pszenną razową)
*1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
*4 łyżki masła
*220 ml mleka
*2 jajka
*2 łyżki miodu
*1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżka płaska cynamonu
Farsz:
* pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
Farsz:
* pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
* 2 cm imbiru świeżego startego
* garstka skórki pomarańczowej
*100 g stopionego masła
* pół łyżeczki cynamonu
* łyżka miodu
Wykonanie:
1.Mąkę połączyć z drożdżami, solą miodem kakao i cynamonem. Następnie dodać mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto (około 10 minut), po czym przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto posmarować obficie masłem, posypać posiekanymi składnikami z farszu, a następnie pokroić na 10-11 centymetrowe pasy, które należy nałożyć jeden na drugi. 3.Pasy pokroić w kostki o długości 12 centymetrów i ułożyć je na sobie, a następnie przełożyć pionowo do keksówki. Pamiętajcie aby w keksowce nie było duzo ciasta,nie może być zbyt ciasno,wtedy gorzej bedzie się odrywać.
4.Wierzch również posypać odrobiną: orzechów skórki pomarańczowej cynamonu i cukru brązowego.polecam obficie,jesli lubicie słodkie ciasta dajcie wiecej cukru.Chlebek odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut-musi urosnąć poszerzyć sie w foremce, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut (aż się zarumieni).
Wykonanie:
1.Mąkę połączyć z drożdżami, solą miodem kakao i cynamonem. Następnie dodać mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto (około 10 minut), po czym przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto posmarować obficie masłem, posypać posiekanymi składnikami z farszu, a następnie pokroić na 10-11 centymetrowe pasy, które należy nałożyć jeden na drugi. 3.Pasy pokroić w kostki o długości 12 centymetrów i ułożyć je na sobie, a następnie przełożyć pionowo do keksówki. Pamiętajcie aby w keksowce nie było duzo ciasta,nie może być zbyt ciasno,wtedy gorzej bedzie się odrywać.
4.Wierzch również posypać odrobiną: orzechów skórki pomarańczowej cynamonu i cukru brązowego.polecam obficie,jesli lubicie słodkie ciasta dajcie wiecej cukru.Chlebek odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut-musi urosnąć poszerzyć sie w foremce, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut (aż się zarumieni).
UWAGA!
Podany przepis jest wersją mało słodką,nie chciałam by taki był,wiec jesli chcecie by był słodki dajcie 3x wiecej miodu.
GOTOWE! Podawać najlepiej ciepły!
Poniżej zdjęcia z instrukcją wykonania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz