wtorek, 10 grudnia 2013

Tort dacquoise z orzechami suszonymi figami


To jedno z takich wypieków, które warte będzie Waszej pracy.
To jedno z mistrzowskich słodkości!
To jeden z tortów przy którym nie wolno liczyć kalorii!
To jedno z moich ulubionych!
To jedno z ciast , o których czasami cichutko marzę.
To jeden jedyny tort w którym zakochałam sie od pierwszego spróbowania.
....
jest genialny, co tu duzo pisać!
Gdy go tylko poznałam , nigdy nie zapomnę.
Przepis mam z genialnych" moich wypieów" i robiąc ten swój wym!arzony tort zmieniłam 2 rzeczy:
- dałam suszone figi zamiast daktyli
- dodałam do masy amaretto
- zrobiłamw formie prostokątu

Warto! mi, wg. tego przepisu wyszło bardzo smacznie!:)
zachęcam!
Polecam!!!

Składniki na 2 blaty bezowe:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli ( u mnie figi suszone), drobno pokrojonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Ja wylałam na dużą blachę płaską i po upieczeniu przekroiłam na pół.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle ( u mnie figi), wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. U mnie prostokąt:)
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Ten zabieg się opłaca, nadaje cudowności bezie!
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli( u mnie figi), posiekanych
Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać bakalie i wymieszać.
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
daktyle ( u mnie figi) i orzechy do dekoracji
Wykonanie
Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.

Skusicie się?
Zrobicie to?
Wartoooooo!!!:)
P.s.wrzucam wszystkie zdjecia,wszystkie na raz.ha!;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz