wtorek, 3 grudnia 2013

Chleb żytni z ziarnami


Krótko i na temat, tym razem ciemny chleb.
Z maki żytniej pełnoziarnistej, na zakwasie z ziarnami.
Klasyka rodzaju, a jakże pyszna.
Polecam!
Przepis na 2 chleby, 2 keksówki.

Składniki:

Ok 900 ml wody
5 kubków mąki żytniej pełnoziarnistej
2 kubki mąki pszennej
1 kubek zakwasu żytniego
1 kubek ziaren słonecznika
1 kubek ziaren siemienia lnianego
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Ok 1płaskiej łyżeczki suszonych drożdży

Sposób wykonania:

1.Łączymy wszystkie suche składniki razem. Mieszamy. Dolewamy wodę i zagniatamy.Zagniatamy ok 5 min.
2.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, np. w misce, na około godzinę aby wyrosło.
3. Przygotowujemy keksówki, ja mam taka 30 cm. Smarujemy tłuszczem, oliwą, lub wykładamy papier do pieczenia. Zagniot chlebowy wkładamy do foremki, ładnie formujemy. Odstawiamy na ok 1 h aby wysrósł,raz jesszcze.
 4. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy ok 25-30 min. Pod koniec pieczenia smaruje chleb wodą.Ale tą opcję można pominąć.
5. Chleb odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na jakiejś kratce.
6. Zjadamy:)

Co sądzicie?
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz