wtorek, 3 grudnia 2013

Hummus

Jak gotować  ciecierzyce?

Przed rozpoczęciem procesu gotowania należy ją dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (Jeśli chcemy jeść ją na surowo, czas ten przedłuży się nam do 24 godzin). Następnie musimy ją odcedzić. Cieciorkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu zajmie to około 1,5 godziny. Wody nie solimy! Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania (jeśli to konieczne nawet dwa razy). Ciecierzyca posiada bardzo grubą skórkę, przez co długo zachowuje swój kształt. Aby ją zmiękczyć możemy dodać podczas gotowania obranego ziemniaka.

Hummus to pyszne smarowidlo u mnie w domu do kanapek,głownie synka,ale i cała reszta zajada. Można podarować dać sałatkę rukole ogorka awokado pomidora itd i kanapki gotowa.

Mój klasyczny hummus zawierał:

Hummus:
2łyżki sezamu
2łyżki oliwy
1zabek czosnku
2łyżki cytryny
1kubekk cieciorki
Sól do smaku
Ok.60ml wody

Przygotowanie:

1.Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć).
2. Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. 
3.Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (czosnek, sok z  cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku. 
4. GOTOWE!!!

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Bardzo chcę spróbować hummusu ale czym zastąpić (czy w ogóle to robić) tahini? mam uczulenie na sezam... Czy dac sobie spokój całkowicie z hummusem?;> :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudna sprawa :/ być może są sposoby na zastąpienie sezamu. ja ich niestety nie znam:( może zrób cos podobnego z ziaren słonecznika, może dynia? może siemie lniane? wiadomo,że to kompletnie inny efekt ale...może ciakwaostka? Powodzenia!

      Usuń