wtorek, 1 października 2013

Kurczak z Napoleonem

Przepyszny kurczak.
Bardzo łatwy pieczony kurczak!
Piękno i niesamowity smak zawdzięczamy Napoleonowi, czyli koniak dał mocy.
Dzięki koniakowi pieczarkom cebuli i...śmietanie, kurczak stał się wręcz wykwintny.
No i masło, szanowne masło:)
Wspaniale przeszedł wszystkimi smakami,a mocno upieczony po prostu rozpływał się w ustach, mniami!


KURCZAK Z NAPOLEONEM


Gotowy do pieczenia

Czego potrzebujesz?
Ja użyłam:
- 2 udka z kurczaka
- 2 skrzydełka z kurczaka
Doprawione sola i pieprzem smażyłam kurczaki na MAŚLE na patelni około 5-7 min.
- ok 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- ok 150 ml koniaku, użyłam Napoleona,lecz można uzyć whiskey brandy i nawet wino (wytrawne\
- sól, pieprz do smaku
- gran masala, możesz zamiast tej przyprawy użyć dowolnych, byle nie za dużo.
upieczony!!!Zanapoleowany:)

Sposób wykonania:

1. Włączamy piekarnik na 180 stopni.
2. Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle, ok 5 min,następnie dolewamy koniaku, niech trochę odparuje, max 2 min. Ważne by nie puściły za dużo soków i nie smażyć za długo.
3.Po smażeniu pieczarek i cebuli doprawiamy sola pieprzem i ulubionymi przyprawami, nie za dużo!Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany kwasnej.Mieszamy.
4. Do dużego naczynia wkładamy: połowę pieczarek z cebulą i na to kurczaka, kurczaka przykrywamy drugą połową pieczarek z cebulą.
5. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 1 godziny.
6. Podajemy z :
- ryżem
- makaronem

SMACZNEGO!!!
Co Wy na to?
Spróbujecie?
Ja polecam baaardzo.
p.s. wiem ślicznie nie wygląda, może nawet nie zachęca, ale za to smak to potęga!!!:)
dnia pierwszego podano z makaronem
dnia drugiego podano z ryżem curry, ta wersja smaczniejsza!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz