wtorek, 8 października 2013

Krem z dyni


Franką dyni nie jestem. Nie byłam nie będę. Arbuzy i melony to też nie moje marzenie. Ale moi domownicy lubią bardzo.
Przygotować z dyni można bardzo wiele. Placki zupy kremy ciastka chutneye itd. Jest łatwa w obsłudze,wdzięczne warzywo. Uważam jednak, że bez odpowiedniego doprawienia krem jest i stanie sie zupełnie bez wyrazu. Mdły nijaki. Zatem warto troche urizmaicić. Można dodać imbiru,troche miodu a i laska wnaliowa też odpowiednia. Dobrze nada sie i wędzona papryka,i po prostu śmietana kwaśna ze szczpiorem.
Produkujcie swoje własne kompozycje!

Co potrzebne:

2 kg dyni
1 marchew
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 -4 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
Tymianku pol łyżeczki
Rozmaryn pol łyżeczki
Cumin mieliny pol łyżeczki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła


Sposób przygotowania:

1.Dynię obieramy( mozna uprzednio cała upiec w piekarniku ok 20-30 min w temp 170 stopni), usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy, marchew i cebulę kroimy na mniejsze części. 2.Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy  maslo i oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 5-7 minut.
3. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy,takie na jakie macie ochote. mozna ta opcje pominąć,i dać tylko sól i pieprz. Ja dodalam:kumin mielony,tymianek i rozmaryn,sól pieprz.
4.Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. 
5.Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku jesli jeszcze zajdzie potrzeba.
6. Mój krem jest bez śmietany ale i ze śmietaną będzie boskie!

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz