czwartek, 10 października 2013

Zupa szczawiowa

Szczaw w dziecinnstwie  był dla mnie czymś niezwykłym. Niezwykłym kiedy zrywało się go i zjadało ot tak. Ten smak-niedopisania,fantastyczny rodzaj kwasu i ta chrupkość. Bardzo przyjemne doznania.

Zupę szczawiową jadłam w swoim życiu  wiele razy,i nie pamiętam kiedy ostatnio ją robilam , tak dawno to było. i zawsze tak samo:z jajkiem gotowanym koniecznie. Bywały również wersje z dodatkowymi gotowanymi ziemniakami.
Kiedy na zakupach na jednej z półek znalazłam słoiki ( różnych firm)z konserwowym szczawiem wiedziałam, że muszę go kupić, i to jużatychmiast!
Postanowiłam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika,bo świeżego nie było a chęci na taka zupe tak wielkie jak nie wiem co.
Zupa wyszła rewelacujna! I ten mój kochany syn,który je po prostu wszystko nawet i zieloną zupę,która nazwał " szczawiącą":):):)

Zupa " szczawiącą";)

Składniki:

- 2litry rosłu/bulionu
- 2słoiki szczawiu konserwowego(2x 300g)
- 1-2 marchewek
- 3-4 ziemniaki
- sól pieprz do smaku
- śmietana kwaśna 12-18%
- jajko na twardo

Sposób przygotowania:

1.Bulion zagotowujemy. Dodajemy do bulionu obrane i pokrojone  w kostkę ziemniaki i marchewkę.
2. Dodajemy szczaw, mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 20-30 minut (aż ziemniaki i marchewka będą miękkie). 
3.Do przestudzonej zupy dodajemy śmietanę.
4.Do każdej porcji zupy dodajemy jajko ugotowane na twardo.
SMACZNEGO!!
Naprawdę łatwe szybkie i jaaaakie pyszne!!!
Na drugi dzień podaliśmy go w wersji mniej zdrowej,czyli smażone ziemniaki:) hmmm pyszna !
I zdrowe lektura poniżej dla tych co ciekawi:
"  Liście szczawiu zawierają nie tylko białko i węglowodany. Zawierają minerały, przede wszystkim  wapń, magnez i żelazo ale także potas, krzem, mangan. Z witamin głównie C- około 50 mg na 100 gram- więc całkiem sporo oraz witamina A i B.  W roślinie znajdziemy też flawonoidy, cenne przeciwutleniacze oraz garbniki i glikozydy.
Za kwaśny smak odpowiada kwas szczawiowy. Ze względu na ten składnik, szczaw nie jest polecany osobom, które mają skłonność do tworzenia się kamieni w nerkach czy woreczku żółciowym, osobom cierpiącym na reumatyzm.
Związki szczawianowe absorbują też wapń z organizmu, dobrze jest więc zjadając szczaw, uzupełnić posiłek w ten składnik, np. zabielając zupę, czy dodając do niej gotowane jajko. Zdrowe osoby też nie powinny przesadzać z ilością szczawiu, ale od czasu do czasu można sobie urozmaicić dietę w ten sposób.
Uważa się, że liście szczawiu wykazują działanie krwiotwórcze, ze względu na zawartość żelaza. Są także lekko moczopędne, poprawiają pracę wątroby.
Szczaw najlepiej jeść na świeżo- tzn. jako dodatek do sałatki, sosów, dodatek do zup- np. barszczu ukraińskiego. Można go przyrządzić podobnie jak szpinak."



1 komentarz:

  1. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń