wtorek, 3 września 2013

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Ostatnio zaczęły fascynować mnie dania, proste szybkie ale smaczne. Nie bez powodu zreszta, brak czasu praca praca.
A nie zawsze przecież jest tak, że proste to niedobre a skomplikowane jedzenie i tylko takie jest najlepsze.
 Uważam rownież,że sztuką jest ugotować coś niemal z niczego. 
Okazuje sie,że świat makaronów to świat bliski temu o czym pisze:)
 Aby przygotować ulubiony makaron, wystarczy wymieszać w misce kilka składników,prawda jakie to piękne?
 W domu chcę czegoś smacznego i szybkiego i w zasadzie w takim tempie życia inaczej sie nie da.
Ten makaron jest banalny ale ale ale należy uważać na jedno: nie wolno spalić czosnku! Gdy go spalimy będzie gorzki.
Zreszta takie to proste ale nie wpadłabym my na taka prostotę chyba.

Aglio Olio
Ponoć dla 2 osób;)

6 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
2 papryczki chilli, przepołowioea, wyjęte pestki i pokrojona w cieniutkie paseczki
6 łyżek oliwy
Ok.200 g makaronu spaghetti 

1.Makaron ugotować al dente. Odcedzić przelać gorącą wodą.
2.Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać czosnek i papryczkę i smażyć na bardzo małym ogniu, ok. 4-5 minut. Czosnek należy przewracać, by rumienił się równomiernie.
3.Makaron połączyć z oliwą, czosnkiem i papryczką. Dobrze wymieszać i przełożyć na talerze.
 SMACZNEGO!!!


P.s. Danie to przygotowuje dla Lubego mego a sama zjeść go nie dam rady-za ostre:/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz