piątek, 6 września 2013

Pulpety rybne

Pulpety zrobiłam kiedys przy okazji przygotowywania sushi. Głownie z tego powodu, ze został ryż i ryby i nori tez:)
Miała to być alternatywa dla dzieci, które nue wszystkie szaleją za sushi.
Okazało sie,ze pulpety zrobiły furorę wsród dorosłych. Można sadzić ze stanowiły pewnego rodzaju konkurencje:)
I fajnie i miło i przepis podaje poniżej.
Przyjemnosci!

Pulpety rybne:

- Ryz ok 100g,ugotować ostudzić
-Curry,szczypta
-Sól do smaku
-Pieprz biały,do smaku
-Łosoś ok30 g,surowy posiekany drobno
- Dorada30g,surowa posiekana drobno
- Algi nori ok. garści 
- Pól ogórka świeżego starego na tarce
- 1jajo surowe
- 2łyżki bułki tartej
- Koperek, pół pęczka

1.Wszystkie podane składniki połączyć,następnie "ulepić" pulpety.
2.Ważne aby konststencja pulpetow była raczej zwarta/ zbita ponieważ nie rozpada sie w wodzie.
3.Gotować pulpety na osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego,gotować  aż wypłyną.

Sos koperkowy:

-Śmietana 3łyżki
-Maka5 łyżek
-2 łyżki masła
-Mleko szkl
-Koperek,wiązka/pęczek posiekany drobno
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz biały do smaku

1.Składniki na sos przygotować najlepiej na patelni na małym ogniu. 
2.Zaczynamy od masła powoli dodajemy mleko smietane koperek. Gotujemy na małym ogniu ok 3min 3.Naspetnie doprawiamy solą pieprzem i cytryna. 
4.Pod koniec sypiemy małymi partiami mąkę energicznie mieszając. 

Zakończenie:
Wrzucamy pulpety do sosu i gotowe!
SMACZNEGO!!!

Podawać z ziemniakami gotowanymi i,np. Marchewka z groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz