niedziela, 8 września 2013

Chleb 2 ziarna i oliwki (na zakwasie)

 
dzień jak co dzień, kanapki do pracy

Chlebów piekłam całą masę, na sposób też mas wielu:) a dodatków ile wrzucałam do chlebów.
Co się nawinęło w chlebie było, niemalże. I suszone pomidory i czarne i zielone oliwki, ziarna słonecznika, dyni, siemie lniane, amarantus, kaszka manna, płatki owsiane, kaszka kukurydziana, pieczarki, papryczki chilli, orzechy włoskie, pietruszka itd.
Ale ale ale. co 2-3 dni piekę chleby i zamrażam, bo po rozmrożeniu są równie świetne.
Nie jadamy pieczywa z piekarni, ze sklepu. Po prostu zawsze jednorazowo piekę dwa trzy i już.
I mam swój zgrabny szybki przepis, który Wam przedstawiam. Sprawdzony ze 300 razy:)
Z reguły są w nim ziarna i tylko oliwki zmieniam na czarne zielone czy na suszone pomidory.
Oto on.
gotowy!!!

Chleb z ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym i czarnymi oliwkami na żytnim zakwasie

Składniki:

- 900 g mąki pszennej
- ok 780-800 ml wody letniej
- 150 g zakwasu żytniego
- 150 g ziaren słonecznika
- 150 g ziaren siemienia lnianego
- 15-20 oliwek pokrojonych w talarki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych ( oetker sprawdzony)
a kuku!wyrastanie chleba

Sposób wykonania:

1. Do naczynia wlać 800 ml letniej wody. Do wody wsypać suszone drożdże i cukier , odstawić na 5-10 min aby trochę się " ruszyły".
2. Do dużej miski wsypać mąkę, następnie sól.
3. Wsypać ziarna oraz oliwki.
4.Dodać zakwas oraz wodę z drożdżami i cukrem.
5. Wszystko dokładnie zagnieść, wymieszać. Ja używam do tego rąk:)
6. Wążne aby masa była raczej jak na ciasto drożdżowe, luźna, na pewno nie pownna być twarda zbita.
7. Masę w misce odstawić przykrytą ręcznikiem w ciepłe miejsce na ok 1 godz, do wyrośnięcia.
8. Następnie przelać do foremek, keksówki sparwdzaja się świetnie.
9. Zalane foremki przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, również na ok godz.
10. Jeśli wasze ciasta się nie podnoszą nie rosną, odczekajcie dłużej, wtedy macie więcej pewności ,że chleb pięknie wyrośnie.
*11. Wielokrotnie robiłam z rośnięciem wersje skrócona, tzn. wygniecione ciasto przelewałam po prostu do foremek, i czas rośnięcia zajmował mi tylko godzine w foremkach. Chleb te pyszny, niemniej jednak to wersja kiedy czasu brak, lepszy jest ten wyrastający 2 x.
12. W międzyczasie włączamy piekarnik na 200stopni.
13.Chleb pieczemy ok 30 minut.
14. |Po wyjeciu wyjmujemy z foremek, aby odparował.
p.s. nie radzę kroić ciepłego, będzie sie kruszył, bardzo.


Dodam ,że taki chleb wykonac mozna bez zakawasu. na samych drożdzach.
Wtedy należy dodać 1 łyżeczkę drożdży więcej,  i sprawdzić czy konsystencja nie jest zbyt zbita jesli tak dodać odrobinę wody, gdy zbyt leista dodać mąki.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz