Najlepsze jakie jadlam to robione w hotelu Mercure Chopin Wawa... nieziemskie lecz... Hotelu już nie ma:(
Z pesto problem mały jest w orzeszkach piniowych. Trudno dostępne i drogie.
Ale bez orzeszkow pini tez można zrobic całkiem smaczne pesto.
Przedstawiam Wam jeszcze inne,super świetna propozycja:) składniki i sposób-poniżej.
Pietruszką jest moja ulubiona zielenią. Bardzo chetnie zrywam i zajadam,i wspaniale łagodzi żołądek mój.
Poza tym czytajcie jakie cudo ta pietrucha:
" Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu.
Działanie: Jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Zarówno korzenie, jak owoce pietruszki i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, a jednocześnie zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów."
Dlatego zachęcam:)
Składniki:
1 duży pęczek natki pietruszki
2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
3-4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
oliwa
1.Pietruszę dokładnie umyć,obrałać listki i posiekać. Czosnek tez posiekać.
2. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, poczekałć, aż ostygną. 3.Wszystkie składniki zmiksować blenderem, stopniowo dodając olej - ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy otrzymać, ja dążyłam do raczej gęstej. 4.Zamknąć pesto w słoiczku i schować do lodówki lub natychmiast jeść:)
SMACZNEGO!!!
Na szybki obiad jako dodatek do makaronu kluseczek,gnocci, czy kanapek mięs jest pyszne.
Synek tez tak twierdzi;)
Właśnie zrobiłam wg tego przepisu. Prze-py-szne! :) Dziekuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńSmacznego!