niedziela, 9 czerwca 2013

Kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą z róży i bezą




Bardzo lubię whiteplate, nie bywam tam często ale jak już wejdę to zawsze czymś  się zachwycę ale że  aż tak?
Z tego ciasta zrezygnować nie mogłam, tak mnie pokusiło.
Warto było, mówię Wam! 
Wyszło genialne, niesamowicie, i zagościło na liście moich ulubionych ciast.
zresztą, powód jasny- genialny spód.
Ja dodałam krupczatki, uważam ,że krupcztaka z kruszańcami robi cuda.
i też tak było tym razem.

Przepis polecam, bardzo. Jest wyśmienity, doskonałe połączenie smaków, kwaśny rabarbar, specyfika smaku róży i ta beza. Ludzieee!:)
I SZYBKIE!!!!
BARDZO SZYBKIE!
Jeszcze jedno, ten weekend był rabarbarowy:0 Był tez kompot z rabarbaru właśnie.
  Kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą z róży i bezą

Kruchy spód:
1 żółtko
50 g masła
100 g krupczatki ( może być zwykła pszenna)

 20 g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 łyżki mleka
2 łodygi rabarbaru, obrane, pokrojone na kawałki szerokości keksówki i przecięte wzdłuż na 3 części
2 łyżki konfitury różanej





 
Beza:
1 białko
1 łyżeczka cukru


Sposób wykonania:
1.Ze składników na spód zagnieść ciasto - mleko należy dodawać stopniowo.
Keksówkę  wyłożyć papierem, spód wylepić ciastem.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto, podpiekać 10-12 minut. Moje piekłam 20 min, o jakie fajne kruche było dzięki temu,że dłużej je popiekłam:)
2.W tym czasie białko ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.
3.Wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą, na wierzchu ułożyć rabarbar (kawałki powinny mieć szerokość krótszego boku keksówki) i posmarować pianą z białek. Dopiekać ok. 15-20 minut.

p.s. Z podanej ilości wyjdą 4 kawałki placka, mniejsze 8:) preferuje mniejsze;)

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz