sobota, 25 maja 2013

Tarta z kurczakiem pieczarkami i brukułami

 Pomysł na tarte pojawił sie z prostego powodu. Dostałam od Szwagierki ciasto:)
i nie wolno było zmarnowac, o nie. No i pojawiła się pyszna tarta. Z tartą jest jak z risotto, o którytm pisałam ostatnio, można do niej wszystko co chcemy.
A ja chciałam:  kurczaka, pieczarki i brokuły.



Składniki na ciasto:
- 10 dkg zimnego masła
- 15 dkg mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka wody


  Sposób przygotowania ciasta:


Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na min 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć do nasmarowanej formy na tartę (u mnie średnica 27 cm) i piec 10 minut w 180 stopniach. Warto ciasto nakłuć widelcem oraz przekryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki ceramiczne lub równie dobrze groch czy fasolę. Ciasto odstawić do wystygnięcia.

Składniki:
- 300 g pieczarek

- 1 cebula
- Większa pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 300 ml śmietany
- sól, pieprz, 

- zioła prowansalskie
- 3 krople tabasco
 - 50 g parmezanu, tarty
- 30 g sera żółtego,tarty

Sposób rzygotowania:

 1.Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni z odrobina masła i pokrojona cebulą. Dosolić do smaku. Smażyć aż do odparowania wody. 
2.Pierż z kurczaka  posolić, popieprzyć ( doprawić według uznania) i usmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Smażyć nie długo, może być lekko surowa, mięso wtedy dojdzie podczas pieczenia będzie bardziej soczyste.Następnie pokroić.
3.Ugotować brokuł, al dente. Porozrywać na małe drzewka.
4.Przygotować sos: śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, oregano i startym żółtym serem/parmezanem.
5. Na ostudzone ciasto rozprowadzić 4 łyżki sosu. Na to ułożyć warstwę pieczarek, ponownie rozprowadzić 3 łyżki sosu. Na sosie rozłożyć podsmażone kawałki piersi z kurczaka.Następnie brokuły. Całość polać sosem. 
6.Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz