Pomysł na tarte pojawił sie z prostego powodu. Dostałam od Szwagierki ciasto:)
i nie wolno było zmarnowac, o nie. No i pojawiła się pyszna tarta. Z tartą jest jak z risotto, o którytm pisałam ostatnio, można do niej wszystko co chcemy.
A ja chciałam: kurczaka, pieczarki i brokuły.
Składniki na ciasto:
- 10 dkg zimnego masła
- 15 dkg mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na min 30
minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć do nasmarowanej formy na
tartę (u mnie średnica 27 cm) i piec 10 minut w 180 stopniach. Warto
ciasto nakłuć widelcem oraz przekryć papierem do pieczenia i wysypać
obciążniki ceramiczne lub równie dobrze groch czy fasolę. Ciasto
odstawić do wystygnięcia.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- Większa pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 300 ml śmietany
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie
- 3 krople tabasco
- 50 g parmezanu, tarty
- 30 g sera żółtego,tarty
Sposób rzygotowania:
1.Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na patelni z odrobina
masła i pokrojona cebulą. Dosolić do smaku. Smażyć aż do odparowania wody.
2.Pierż z
kurczaka posolić, popieprzyć ( doprawić według uznania) i usmażyć na
patelni z odrobiną oliwy. Smażyć nie długo, może być lekko surowa, mięso wtedy dojdzie podczas pieczenia będzie bardziej soczyste.Następnie pokroić.
3.Ugotować brokuł, al dente. Porozrywać na małe drzewka.
4.Przygotować sos: śmietanę wymieszać z jajkami,
solą, pieprzem, oregano i startym żółtym serem/parmezanem.
5. Na ostudzone ciasto
rozprowadzić 4 łyżki sosu. Na to ułożyć warstwę pieczarek, ponownie
rozprowadzić 3 łyżki sosu. Na sosie rozłożyć podsmażone kawałki piersi z
kurczaka.Następnie brokuły. Całość polać sosem.
6.Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 -
200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz