Wiecie juz ,że ardzo lubię risotto.
I wiecie , że o bazy dajecie co chcecie.
Tym razem z pomocą męża powstało risotto z łososiem szpiankiem i ...imbirem.
Także mniammmmm!!!
:)
Jak zrobić risotto?
Na oliwie szklimy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy do
niej 3szkl ryżu Arborio( używałam i zwykłego) i podsmażamy. Podsmażony
ryż z cebulką zalewamy białym wytrawnym winem tak, by przykryło potrawę,
solimy, pieprzymy i dusimy, mieszając drewnianą łyżką, czekając aż wino
wyparuje.
Następnie potrawę polewamy bulionem i te czynności wykonujemy na
przemian do chwili, aż ryż będzie miękki. Podduszony, nasączony bulionem
i winem ryż doprawiamy połową łyżki masła i tartego parmezanu, mieszamy
i od razu podajemy.
Składniki bazy risotto wystarcza na 4 spore porcje:
3szkl ryżu
Duża cebula
Szklanka wina
Masło,2 łyżki
Rosół / bulion ok litra
3łyżki startego parmezanu
Pieczony łosoś, ok.500 g
Szpinak w liściach ok 100g
Zioła,np.prowansalskie lub czubrica bułgarska
Curry, odrobina
Imbir marynowany, ok. 5 łyżek (pokrojonego)
Pieprz biały
Ząbek czosnku, posiekany drobno
Bazę wiecie jak zrobić, a reszta? Banalna!
Łosoś będzie pieczony a szpinak po prostu wrzucimy i wymieszamy, ponieważ chcemy aby danie było raczej fit.
Łososia pieczemy, potem dzielimy na małe kawałki. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki, to samo z imbirem.
Wszystko wrzucamy do gara(czosnek też) z bazą risotto, mieszamy lekko podgrzewamy i JUŻ!!!
SMACZNEGO!!!
Co Wy na to?
Pasuje?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz