sobota, 25 maja 2013

II Risotto : z łososiem szpinakiem i imbirem

Wiecie juz ,że ardzo lubię risotto.
 I wiecie , że o bazy dajecie co chcecie.
  Tym razem z pomocą męża powstało  risotto z łososiem szpiankiem i ...imbirem.

Także mniammmmm!!!
:)
 

Jak zrobić risotto?

 Na oliwie szklimy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy do niej 3szkl ryżu Arborio( używałam i zwykłego) i podsmażamy. Podsmażony ryż z cebulką zalewamy białym wytrawnym winem tak, by przykryło potrawę, solimy, pieprzymy i dusimy, mieszając drewnianą łyżką, czekając aż wino wyparuje.
Następnie potrawę polewamy bulionem i te czynności wykonujemy na przemian do chwili, aż ryż będzie miękki. Podduszony, nasączony bulionem i winem ryż doprawiamy połową łyżki masła i tartego parmezanu, mieszamy i od razu podajemy.

Składniki bazy risotto wystarcza na 4 spore porcje:

3szkl ryżu
Duża cebula
Szklanka wina
Masło,2 łyżki
Rosół / bulion ok litra
3łyżki startego parmezanu

Pieczony łosoś, ok.500 g
Szpinak w liściach ok 100g
 Zioła,np.prowansalskie lub czubrica bułgarska

Curry, odrobina
Imbir marynowany, ok. 5 łyżek (pokrojonego)
Pieprz biały

Ząbek czosnku, posiekany drobno



Bazę wiecie jak zrobić, a reszta? Banalna!
Łosoś będzie pieczony a szpinak po prostu wrzucimy i wymieszamy, ponieważ chcemy aby danie było raczej fit.
Łososia pieczemy, potem dzielimy na małe kawałki. Szpinak siekamy na mniejsze kawałki, to samo z imbirem.
Wszystko wrzucamy do gara(czosnek też) z bazą risotto, mieszamy lekko podgrzewamy i JUŻ!!!
SMACZNEGO!!!

Co Wy na to?
Pasuje?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz