Bardzo lubię risotto!!!
Wspaniała sprawa i absolutnie nie ma co porównywać risotto do ryżu ugotowanego,o nie!
Oryginalne włoskie risotto ma kremową, półtwardą konsystencję.
Jak zrobić?
Na oliwie szklimy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy do niej 3szkl ryżu Arborio( używałam i zwykłego) i podsmażamy. Podsmażony ryż z cebulką zalewamy białym wytrawnym winem tak, by przykryło potrawę, solimy, pieprzymy i dusimy, mieszając drewnianą łyżką, czekając aż wino wyparuje.
Następnie potrawę polewamy bulionem i te czynności wykonujemy na przemian do chwili, aż ryż będzie miękki. Podduszony, nasączony bulionem i winem ryż doprawiamy połową łyżki masła i tartego parmezanu, mieszamy i od razu podajemy.
To była baza,a do bazy to już tylko wyobraźnia!!!
Do bazy dajesz co chcesz!
Można same warzywa, można mięsa ryby owoce morza oj co sie chce!
U mnie dzis było risotto z grillowanym kurczakiem warzywami i grzybami. Mniammmmm!!!!
Składniki bazy risotto wystarcza na 4 spore porcje:
Duża cebula
Szklanka wina
Masło,2 łyżki
Rosół / bulion ok litra
3łyżki stertego parmezanu
Cukinia grillowana
Mieszanka na patelnie z grzybami
2duże piersi z kurczaka
Zioła,np.prowansalskie lub czubrica bułgarska
Piri piri lub coś ostrego,do smaku
SMACZNEGO!!!
Co Wy na to?
Pasuje?
Już nie długo kolejne odkrycie, kolejnego risotto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz