piątek, 3 maja 2013

Sernik kawowy

Zrobiłam sernik na " Dzień Ziemi".
Bo ochotę miałam.
I ze wolę raczej schabowego niż sernika to chyba talentu ogromnego do ciast nie mam,bo myśle o schabowych bardziej niż o sweet;)
Opinie były rozmaite: ze pyszny,ze ale dobry,o jaki inny, ja wole sernik klasyczny mojej żony,a dlaczego ta gorzka czekolada;) itd
Mnie w tym serniku zachwyciły:
połączenie korzennych przypraw z espresso i gorzka czekoladą.
Macie ochotę?

Składniki:

•1 kg sera
•4 jajka
•2/3 szklanki cukru
•2 łyżki mąki pszennej
•2 łyżeczki przypraw korzennych ( używam kamisa z młynka)
•8 łyżeczek kawy (espresso)
•1/3 szklanki wrzątku
•tabliczka mlecznej i gorzkiej czekolady do dekoracji

składniki na "bazę":
* 12 czekoladowych herbatników, czyli opcjonalnie opakowanie
* 85g masła
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób na pyszna bazę:

1.Rozgrzej piekarnik do 180C.Startujemy z bazą.
2.Krusz ciasteczka,najlepiej wrzucić je do plastikowej torebki, krusz herbatniki wałkiem kuchennym. 3.Zawartość torby zmixuj z posiekanym masłem (siekaj masło najlepiej nożem, używając rąk rozpuścisz je zbyt szybko),kakao i cukrem pudrem.
4. Następnie wyłóż wszystko na spód ,okrągłej formy ( najlepiej 23cm, ale jeśli nie posiadasz takiej formy, wrzuć na zwykłą blaszkę-będzie smakować tak samo). Spód wyłóż papierem do pieczenia. Całą bazę przygniataj ,np. tyłem łyżeczki, piecz przez 5 min. Następnie bazę odstawiamy by wystygła.

Sposób na sernik:
1. Zaparzam kawę w 1/3 szklanki wrzątku.
2. Do miski wrzucam ser, jajka, przyprawy korzenne, mąkę, wlewam przestudzoną kawę, dodaję cukier.
3. To wszystko bardzo dokładnie miksuję.
4. Przygotowuję tortownicę,w której upieklam spód.
5. Do formy wkładam masę serową, równam. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę ok. 80-90 minut .
6.Studzę przy zamkniętych drzwiczkach, a jak przestygnie to chowam do lodówki na kilka godzin. 7.Polewam roztopioną czekoladą( u mnie 2tabliczki: jedna mleczna druga gorzka+3łyżki kwaśnej smietany.
8. i kroję.
9.Smacznego:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz