wtorek, 26 marca 2013

nIGIRI-sushi

"nigiri-zushi (jap. 握り寿司?), czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza;" Wikipedia.
Znów robiłam sushi, i było pysznie, pięknie i...duzo roboty.
i raz pierwszy zrobiłam nigiri...bo proste jest tak ,że hej:)
jeśli lubisz nigiri, to...kup ryby surowe, ugotuj ryż i...JUŻ:)

nIGIRI-sushi




Przepis na ryż znajdziesz TU  czyli w moim pierwszym zapisie o moim pierwszym sushi.

Następnie trzeba:
1. Ryż ukulać w małe jajeczka,owalne pałeczki, hm jakieś 5 cm długości.
2. Ja posmarowałam górę "jajeczka" wasabi.
3. Na to kawałeczek rybki i już.
4. Do tego polecam: sos sojowy, wasabi,imbir.



SMACZNEGO!!!

Łatwe, piękne, czyż nie?:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz